Ministar Vjekoslav Mandić nakon životne drame:

Živ sam zato što imamo vrhunske stručnjake u našim bolnicama

29.04.2017.
u 07:00

Federalni ministar zdravstva prim. dr. Vjekoslav Mandić ovoga tjedna u SKB Mostar je podvrgnut hitnom kirurškom zahvatu na srcu. Zahvaljujući brzoj reakciji voditelja Kardiokirurgije SKB-a Mostar dr. Gorana Đuzela i njegovog tima federalni ministar zdravstva danas razmišlja o tome kada će se vratiti na posao i kako nastaviti reforme u ovome sektoru. Kako nam je jučer u mostarskoj bolnici rekao dr. Đuzel, Mandiću je dijagnosticirana stenoza srčanog zaliska u jako visokom stupnju što je bila indikacija za žurnu kiruršku intervenciju.

Srednje teška operacija

- Inače, to je bolest koja može stvarati probleme u vidu sinkopa, poremaćaja srčanog ritma i još niz toga. Ovaj zahvat je u kategoriji srednje teških operacija, ali pacijent je u dobroj kondiciji, zahvat je prošao bez ikakvih problema i sada ga spremamo za otpuštanje i kućno liječenje - rekao je jučer za Večernji list prvi čovjek mostarske kardiokirurgije. Na pitanje koliko je stanje bilo ozbiljno naš sugovornik nam govori kako je svaka intervencija na srcu po život opasna. - Kada se pristupa srcu, zaustavlja se njegov rad, kao i rad pluća. Aparati preuzimaju dužnosti ta dva organa. Automatski je rizično i uvijek ima poteškoća da srce ponovo preuzme svoje funckije. Operacija je obavljena u ponedjeljak i očekujemo da će pacijent biti pušten kući tijekom vikenda - naglasio je jučer dr. Đuzel. Jučer smo u poluintezivnoj jedinici Kardiokirurgije SKB-a Mostar posjetili ministra Mandića, a u razgovoru s njim istaknuo je zahvalnost svima koji su pomogli da njegovo zdravstveno stanje bude normalizirano.

Nije sve u zdravstvu loše

- Živ sam zato što imamo vrhunske stručnjake u našim bolnicama i to je činjenica koliko god se netko trudio osporiti sve ovo i govoriti samo o tome kako nam je zdravstvo loše. Prije nekoliko godina mogli smo samo sanjati da će se ovakve operacije raditi u mostarskoj bolnici. Nakon što je uloženo mnogo novca u opremu i edukaciju ljudi danas se ovi zahvati rade ovdje i svi možemo biti ponosni na to - ističe ministar Mandić. Kaže da se dobro osjeća, kako se raduje najavljenom izlasku iz bolnice, ali i kako već razmišlja o povratku na posao. - Dobro se osjećam, za pet do šest tjedana trebao bi se vratiti na posao. Velika zahvala ekipi u Mostaru na cjelokupnoj brizi, operaciji i svemu - kaže za Večernji list na kraju razgovora Mandić, a dr. Đuzel dodaje kako možda i ne bi sve prošlo tako dobro da Mandić nije u potpunosti discipliniran pacijent. - Moram naglasiti da on spada u skupinu najzahvalnijih pacijenata. Ne zato što se radi o našem kolegi ili trenutačno ministru zdravstva nego se zaista pridržavao svih naputaka koje smo mu dali - podcrtava dr. Đuzel. Mandić, ako se oporavak nastavi tempom kako je to bilo ovoga tjedna ponovo bi trebao na sjednicama Vlade biti sredinom lipnja. Pred njim je još mnogo posla jer se očekuje kako će njegov resor ponuditi Zakon o konsolidaciji dugovanja zdravstvenih ustanova koji bi trebao konačno rasteretiti bolnice u financijskom smislu, a nakon toga se kreće u proces nove naplate bolničkih usluga koji bi trebao osigurati njihovo stabilno poslovanje, a ne gomilanje novih dugova. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?