Zakoni

Zimska oprema obvezna od 15. studenog

zimska oprema
07.11.2015.
u 15:36

Od 15. studenog, bez obzira na vremenske uvjete, na snagu stupa zakonski propisano obvezno posjedovanje zimske opreme za sva putnička i motorna vozila u BiH koje važi do 15. travnja  sljedeće godine.

Prema prizorima iz automehaničarskih radionica, vlasnici automobila u Sarajevu uveliko se pripremaju za zimske uvjete vožnje dok vulkanizeri ističu kako imaju pune ruke posla. Poručuju kako je savjet svim vozačima da posjete ovlašteni servis kako bi obavili tehnički pregled vozila i tako spremno dočekali zimu. 

Pod zimskom opremom podrazumijevaju se pneumatici sa zimskim profilom na svim točkovima te pneumatici s ljetnim profilom čija je dubina gazećeg sloja minimalno četiri milimetra, javlja Andolija. 

"Za teretna vozila i autobuse potrebna je zimska oprema u koju se ubraja i lopata i vreća pijeska i ono što je važno - vozila ne mogu koristiti pneumatik s ekserima", kazala je stručna suradnica za sigurnost prometa u Bosanskohercegovačkom auto-moto klubu (BIHAMK) Mersiha Imširović.

Zimske gume, kako je istaknula, imaju do četiri puta bolji kontakt sa snježnom podlogom od ljetnih guma. Pored toga, pravilo je da se one koriste tijekom zimskih mjeseci bez obzira na to ima li cesti snijega ili ne. Najveća prednost zimskih guma jeste bolje pokretanje, vođenje i kočenje na snijegu.

Imširović je rekla kako će vozači u BiH koji se ogluše na zakonsko propisano posjedovanje zimske opreme od 15. studenog biti kažnjeni novčanom kaznom u iznosu od 40 maraka.

Osim zimskih guma, nepovoljne temperature, klizavi kolovozi, sol i pijesak na ulicama u zimskom razdoblju još više dovode do izražaja tehničke slabosti automobila stoga je važno provjeriti i tekućine u vozilu. Imširović ističe kako vozači trebaju koristiti ulja manjeg viskoziteta jer se motorno ulje na niskim temperaturama zgušnjava zbog čega je teže startati motor.

Također, tekućine za pranje vjetrobrana treba obogatiti tekućinom protiv zamrzavanja kako ne bi došlo do oštećenja njenog rezervoara.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?