Ljepota i nevolja

Zima na odlasku pokazala zube, snijegom zatrpala HBŽ, u pojedinim školama prekinula nastavu, odsjekla sela od općinskih središta

27.02.2023.
u 15:39

Zima je na odlasku pokazala zube, snijegom zatrpala HBŽ, u pojedinim školama prekinula nastavu, odsjekla sela od općinskih središta, prisilila divlje konje da se spuste do rubnih sela livanjskog područja, a iz BIHAMK-a upozoravaju da su učestali njihovi izlasci na kolnik na dionici Livno – Šujica (Borova Glava).

Zbog snijega koji od nedjelje pada tek s kraćim prekidima na cestovnim pravcima u HBŽ prometuje se otežano, a dobar dio sela ostao je odsječen od općinskih središta. Mehanizacija za čišćenje prometnica radi punom parom, komunalna poduzeća, ovisno o opremljenosti, s debelim snježnim pokrivačem bore se kako znaju i umiju. Na dionicama u višim planinskim predjelima ima ugaženoga snijega i leda, a tu su i jaki bočni udari vjetra koji stvaraju mjestimične snježne nanose na području svih šest lokalnih samouprava.
Budući da u Srednju strukovnu školu u Tomislavgradu jutros nisu mogli stići učenici iz udaljenijih sela, odlučeno je da se nastava ne održi. U središnjoj OŠ „Ivana Mažuranića“ u Tomislavgradu i njezinim područnim školama u Šujici i Kongori nastava se održava uredno. Nastava se odvija i u tomislavgradskoj Gimnaziji premda neki učenici i nastavnici nisu uspjeli doći.

Učenici osnovne i srednje škole u Kupresu već su u nedjelju navečer obaviješteni da u ponedjeljak neće biti nastave, a čišćenje lokalnih cesta odvija se sporije. Slično je i u Bosanskom Grahovu u kojemu su glavne prometnice prohodne, no, dobar dio lokalnih i dalje je blokiran snježnim nanosima. Nastava u osnovnoj školi u Bosanskom Grahovu odvija se online. Čišćenje znatno otežava jak vjetar koji iza radnog stroja vrlo brzo nanese novi snijeg, pa poništi cijeli posao. Snijeg i dalje pada, a prema prognozama meteorologa bit će ga i sutra.

I dok ga jedni psuju, drugi čiste, treći ga fotografiraju i u šetnji Livnom gotovo da ih svaki novi motiv opčini. Ljepota je to i nevolja. I mi pripadamo onima koji su ga prvo čistili, kako bi uopće mogli doći do prometnice, a potom uživali i slikali.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije