Zildžić iz zatvora u zastupničke klupe, SDA i DF populistički o braniteljskim zakonima

28.09.2023.
u 17:25

Nakon što je ostavku na dužnost predsjedateljice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH dva dana uoči zasjedanja podnijela Mirjana Marinković-Lepić (Naša stranka), Zastupnički dom pod predsjedanjem Edine Gabele (SBiH) je, prema ovlastima koje joj je dala Marinković-Lepić, zasjedao jučer.

Početak sjednice obilježio je najprije pad dnevnog reda za koji je glasovalo samo 48 zastupnika, a potom i demonstracija populizma oporbenih SDA i DF-a.

Nakon pojedinačnog izjašnjavanja, dnevni red ipak je usvojen uz obrazloženje oporbe da su ga podržali isključivo kako bi dokazali opredijeljenost za zakone iz oblasti braniteljskih prava. Nisu, međutim, objašnjavali zašto prilikom prvog glasovanja nisu podigli ruku za isti dnevni red. Nakon muka po usvajanju dnevnog reda, Zastupnički dom jednoglasno je usvojio Zakon o službi u Oružanim snagama BiH. Njime se uređuje način i postupak ostvarivanja prava djelomičnog ujednačavanja u visini isplate mirovina koje pripadnici Oružanih snaga BiH ostvaruju na temelju Zakona o službi u Oružanim snagama BiH, a prava ostvaruju preko Zavoda MIO FBiH.

Korisnici prava po tom zakonu su vojni osiguranici kojima je priznat poseban staž, a koji pravo na mirovinu ostvaruju počevši od 1. ožujka 2018. Ako zakon bude potvrđen i u federalnom Domu naroda, koji bi ga trebao razmatrati na svojoj sjednici sazvanoj za 5. listopada, korisnici čija prava regulira mogu računati na povećanje mirovina za 29 posto u odnosu na postojeću, čime se pravi još jedan iskorak u izjednačavanju prava umirovljenih pripadnika Oružanih snaga BiH s područja Federacije BiH.

Iznos njihovih mirovina ubuduće će se usklađivati prema odredbama Zakona o MIO pod uvjetima jednakim kao i za ostale umirovljenike u Federaciji BiH. Jednoglasnu potporu zastupnika dobio je i zakon o izmjenama i dopunama Zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji. Njime se povećava naknada razvojačenim braniteljima, a umjesto 2018., kao referentne, uzima se prošla godina. Iznos egzistencijalne naknade usklađivao bi se s rastom cijena osnovnih životnih namirnica i BDP-a.

Prema procjenama predlagatelja, ako ovaj zakon bude usvojen, u prava će se uvesti 1200 novih korisnika te će ih, prema riječima Nedžada Lokmića, ministra za pitanja branitelja Federacije BiH, biti ukupno 2500. Iznos za isplatu egzistencijalne naknade po novom zakonu, ako bude potvrđen i u Domu naroda, uvećat će se za 6,5 milijuna KM. Zastupnički dom usvojio je i naknadno u dnevni red uvrstio i zakon o izmjenama Zakona o visini stope zatezne kamate na javne prihode. Prema ovom zakonu, kamata nastala na osnovi dospjelih, prijavljenih, a nenaplaćenih javnih prihoda sa stanjem na kraju prethodne godine otpisuje se u visini propisanoj zakonom, pod uvjetom da porezni obveznik izmiri glavnicu duga u roku od dvije godine od dana stupanja na snagu zakona, umjesto dosadašnjih godinu dana.

Sjednice su obilježile i neke nesvakidašnje situacije. Iako je pravomoćno osuđen, nitko od zastupnika nije postavio pitanje kako se zastupnik SDA može bez ikakvih prepreka vratiti iz zatvora u zastupničke klupe. Da se u BiH, osim dvostrukih mjerila u odnosu prema osuđenima za različite vrste kaznenih djela, primjenjuje i ona pučka “svakog čuda tri dana dosta”, potvrdio je dolaskom na sjednicu Zastupničkog doma zastupnik SDA Salko Zildžić. On se s pravosuđem u Srbiji nagodio te je osuđen na godinu dana kućnog pritvora nakon što je s oružjem pokušao prijeći granicu BiH i Srbije.

Zastupniku i dužnosniku SDA iz Tuzle određeno je godinu dana kućnog pritvora uz elektronički nadzor - obvezu nošenja nanožnice. Zildžić je izjavio da će mandat u Parlamentu FBiH vratiti ako to oni koji su ga izabrali od njega zatraže.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije