Inicijativa

ZHŽ uvodi zabranu rada nedjeljom i blagdanim

11.06.2020.
u 16:16

Rad nedjeljom uskoro bi mogao postati prošlost na području Zapadnohercegovačke županije. Ministarstvo gospodarstva ZHŽ-a podnijelo je inicijativu za zabranu rada nedjeljom.

- Nakon većeg broja upita, peticije koju su potpisali vlasnici trgovina, kao i svakodnevnog razgovora s vlasnicima i djelatnicima trgovina iz ZHŽ-a, Ministarstvo gospodarstva priprema odluku o radnom vremenu, rasporedu dnevnog i tjednog radnog vremena te radnom vremenu u dane blagdana/praznika - navode iz Ministarstva. Trenutačno je na snazi odluka VlU ZHŽade ZHŽ-a od 2008. kojom je dopušten rad nedjeljom i blagdanima od 7 do 10 sati radi opskrbe pučanstva prehrambenim potrepštinama. Nova odluka, navode iz Ministarstva gospodarstva ZHŽ-a, bit će na jednoj od sljedećih sjednica Vlade, a njome će nedjelja i blagdani biti proglašeni neradnim danima. - Ova odluka predmet je razgovora već dulje vrijeme unutar Vlade, svakodnevnog kontakta s gospodarstvenicima, ali i s djelatnicima u trgovačkim objektima. Inicijative poslodavaca i razgovori s njima uvjerili su nas da ova odluka neće ekonomski ugroziti našu županiju. Postigli smo široki konsenzus o ovom pitanju te vjerujem da će ova odluka naići na podršku cjelokupnog stanovništva naše županije u cilju veće zaštite dostojanstva radnika. Slobodna nedjelja važna je za obitelj, za obiteljska okupljanja, jer obitelj je najdragocjenije dobro čovječanstva - navodi ministar gospodarstva ZHŽ-a Dario Sesar. Dodaje kako svakodnevno svjedočimo polemikama u susjednim i državama EU-a o toj temi te je i u BiH bilo nekoliko inicijativa da se zabrani rad nedjeljom i blagdanima.

- U našoj kulturi nedjelja je neradni dan, a da je tomu tako, možemo zaključiti i iz samog njezina naziva - kažu iz Ministarstva.•

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?