Vlada ZH županije

ZHŽ se drugu godinu ne zadužuje, radili rebalans 
zbog 3 milijuna KM suficita

15.12.2017.
u 12:00

Umjesto podizanja kredita za podmirivanje svih obveza, što je bila višegodišnje praksa, Vlada Zapadnohercegovačke županije je nedavno radila rebalans proračuna zbog viška sredstava na prihodovnoj strani. Riječ je o iznosu većem od tri milijuna maraka. Na posljednjoj sjednici Skupštine ZH županije zastupnici su usvojili prijedlog izmjena i dopuna proračuna ZHŽ-a za 2017., a resorni ministar Toni Kraljević istaknuo je kako je ovakav rebalans rezultat racionaliziranja troškova u 2017. - Rashodi u ovoj godini dodatno su umanjeni u odnosu na 2016. za gotovo milijun KM, a uz to, razlog ovakvog rebalansa je i korekcija koeficijenata za raspodjelu neizravnih poreza koji pripadaju županijama - naveo je Kraljević. Podsjetimo, usvojeni proračun Zapadnohercegovačke županije za ovu godinu iznosio je 76,738.921 KM. Usvojene izmjene i dopune proračuna iznose 79,925.939 KM, dakle 3,187.018 KM je uvećan proračun Zapadnohercegovačke županije spomenutim izmjenama i dopunama. Kada je riječ o utrošku suficita, najveći dio, odnosno 1,403.046 KM, raspoređen je na stavku izdataka za bruto plaće i naknade. 
Podsjetimo, Vlada ZH županije je potpisivanjem kolektivnih ugovora sa sindikatom osnovnog i srednjeg obrazovanja te kasnije MUP-a ZHŽ-a, podigla plaće u prosjeku svim proračunskim korisnicima za 5,5 posto, zbog čega je bilo potrebno osigurati dodatna sredstva na toj stavci. Povećana je i stavka koja se odnosi na plaćanje beneficiranoga radnog staža djelatnika MUP-a iz ranijih godina, i to za iznos od 834.048 KM. Veća su izdvajanja i za socijalnu zaštitu, i to za 170.000 KM, kao i za rodiljske naknade, gdje je povećanje u iznosu na početak godine za 70.000 KM. Tekući prijenosi za štićenike povećavaju se za 300.000 KM, sredstva za povrat pogrešno ili više uplaćenih prihoda za 80.000 KM. Interveniralo se i na stavci koja se odnosi na izvršenje sudskih presuda i odluka o izvršenju te je ona uvećana za 100.000 KM, dok su tekući prijenosi za mjesne zajednice rebalansom proračuna veći za 128.000 KM. Sredstva planirana u izmjenama i dopunama proračuna za 2017. godinu za kapitalne izdatke iznose 1,473.509 KM. Ta su sredstva planirana za nabavu opreme, građevina, rekonstrukciju i investicijsko održavanje te kapitalne prijenose drugim razinama vlasti, a planirana su po proračunskim korisnicima u posebnom dijelu proračuna. Među kapitalnim investicijama je i projekt energetske učinkovitosti koji Vlada ZH županije radi u suradnji s UNDP-jem, a kroz koji je obnovljen veći broj javnih objekata, poput škola. Ministar financija Zapadnohercegovačke županije Toni Kraljević podsjetio je kako se ni ove godine Vlada ZHŽ-a neće zaduživati kod komercijalnih banaka na domaćem tržištu.

- Zahvaljujući dobrom planiranju proračuna i racionalnoj potrošnji, ovo je druga godina za redom da se Zapadnohercegovačka županija ne zadužuje po bilo kojoj osnovi - zaključio je Kraljević.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije