Strategije ZHŽ-a za borbu protiv korupcije za razdoblje od 2022. do 2024. godine

ZHŽ planira uspostavu e-registara imovine dužnosnika, poticaja i subvencija…

30.07.2022.
u 09:54

Uspostavljanje i jačanje institucionalnih kapaciteta, normativnog i strateškog okvira za učinkovitu prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije jedan je od četiriju strateških ciljeva strategije Zapadnohercegovačke županije za borbu protiv korupcije za razdoblje od 2022. do 2024. godine, piše Večernji list BiH. Idući cilj je razvijanje, promoviranje i provedba preventivne antikorupcijske aktivnosti u javnom i privatnom sektoru. Treći i četvrti strateški cilj dokumenta koji je nedavno usvojen na Vladi Zapadnohercegovačke županije je unaprjeđenje institucionalnog i normativnog okvira prevencije i borbe protiv korupcije u sektorskim područjima te uključivanje cjelokupnog društva u borbi protiv korupcije, koordinaciju i izvještavanje o provedbi strategije.

Borba protiv korupcije

Dokument prijedloga strategije izradilo je povjerenstvo za sprječavanje korupcije ove županije. Usvajanjem ove strategije i akcijskog plana Vlada Zapadnohercegovačke županije nastavila je proces koji je počeo još 2017. godine i time pokazala svoju opredijeljenost za sustavnu prevenciju i borbu protiv korupcije u Županiji, objasnili su iz Vlade za Večernji list. Ocijenili su kako su strategija i akcijski plan usmjereni prema najvišim strateškim mjerama koje se odnose na područje prevencije, otkrivanja, procesuiranja, koordiniranja, represije, poboljšanja zakonodavnog okvira, povećanja kapaciteta institucija, obuka i podizanja javne potpore za borbu protiv korupcije čime će se poboljšati kvaliteta života građana u ovoj županiji. Kako bi se proveli zacrtani strateški ciljevi, strategija, među ostalim, podrazumijeva i uspostavu stalnog profesionalnog tijela koje će detaljnije razviti i operacionalizirati agenciju za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije po uzoru na dobre prakse drugih županija s jasno definiranim nadležnostima, organizacijskom pozicijom, sredstvima i procedurama za njihov rad.

Analiza rješenja

Za sprječavanje korupcije potrebno je izvršiti analizu postojećih zakonskih rješenja, ali i donijeti nove zakone. - Nadležne institucije ove Županije analizirat će sve zakonske pretpostavke za unaprjeđenje prevencije i borbe protiv korupcije. Uz samu analizu pristupit će se i iniciranju zakonskih rješenja na unaprjeđenju borbe protiv korupcije. U tom smislu inicirat će se unaprjeđenje zakonskog okvira koji se tiče državnih službenika u Županiji, ali i uspostavljanje različitih antikorupcijskih zakona poput Zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nositelja javnih ovlaštenja - navodi se u dokumentu Strategije. Također, predložit će se uspostava različitih informatičkih registara koji bi osigurali transparentnost i prevenciju nastanka korupcije.

Neki od tih registara su: e-registar državnih službenika i namještenika, zatim e-registar imenovanih osoba, e-registar subvencija i poticaja, e-registar imovine izabranih dužnosnika, e-registar upravnih postupaka… Kao jednu od mjera sprječavanja korupcijskog djelovanja u institucijama, strategija podrazumijeva provedbu stegovnih postupaka u značajno većoj mjeri nego što je to trenutačno slučaj. Osim djelovanja na same procese, strategija naglasak stavlja i na preventivne mjere.

- Razvijanje, promoviranje i provedba prevencije u antikorupcijskim nastojanjima poseban je strateški cilj. U ovom strateškom cilju inicijalni fokus stavljen je i na posebna područja odnosno nadležnosti županije, a koje su rizične na pojavu korupcije kao što su: zdravstveni sektor, javne financije, subvencije, poticaji i koncesije, obrazovanje, pravosuđe i uprava te inspekcijski poslovi - zaključeno je u dokumentu prijedloga strategije Zapadnohercegovačke županije za borbu protiv korupcije za razdoblje od 2022. do 2024. godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije