Turizam otvara radna mjesta

ZHŽ kroz zakon radi na uređenju najperspektivnije grane gospodarstva

19.03.2019.
u 16:22

Zapadnohercegovačka županija počela je s uređenjem jedne od najperspektivnijih gospodarskih grana. Riječ je o turizmu koji bi u predstojećem razdoblju mogao otvoriti više stotina radnih mjesta. Tako je Ministarstvo gospodarstva ZH županije završilo nacrt zakona o turizmu koji bi se trebao naći na idućoj sjednici Vlade ZHŽ-a, piše Večernji list BiH. 

Javna rasprava

- Cilj nam je predvidjeti diversifikaciju turističke ponude te da naša županija postane prepoznata kao destinacija cjelokupne turističke ponude - kazao je ministar gospodarstva ZH županije Dario Sesar. On je podsjetio na činjenicu kako je u posljednje vrijeme aktualizirana priča o razvoju turizma na ovim prostorima. - O razvoju turizma na prostoru naše županije jako puno se govorilo u posljednje vrijeme. Kao što je i poznato, turistička djelatnost bila je regulirana federalnim Zakonom o turističkim zajednicama koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim te tako već nekoliko godina ne postoji zakonska regulativa za tu oblast. Po Ustavu, ova djelatnost podijeljena je u nadležnost Federacije i županija, a budući da nema postojanja trajnog dogovora o podjeli tih nadležnosti, odlučili smo donijeti cjeloviti zakon o turizmu ZHŽ-a.

Na sljedećoj sjednici Vlade naše županije mi ćemo predložiti nacrt zakona o turizmu koji će ići u daljnju proceduru, uključujući, naravno, i javnu raspravu - rekao je ministar gospodarstva Sesar. Zakon će ponovno omogućiti uspostavljanje turističke zajednice na razini županije i lokalne samouprave. A zadatak ovih turističkih zajednica bit će urediti planiranje i razvoj turizma kroz podizanje ukupne kvalitete turističke ponude. Osim osnivanja turističkih zajednica, spomenuti nacrt zakona o turizmu, između ostaloga, definira i tko, na koji način i po kojim kriterijima može proglasiti neko mjesto turističkim.

Također, definirano je tko i na koji način može obavljati turističku djelatnost na prostoru ZH županije, kao i obveze pravnih i drugih osoba koje se bave ovom djelatnošću. Budući da je jedna od najvećih perspektiva ZHŽ-a seoski turizam, ova tema posebno je obrađena kroz nacrt zakona. Tako u turističke usluge u seoskom domaćinstvu spadaju: iznajmljivanje konja za jahanje, zaprega, škola jahanja, lov i ribolov, organiziranje branja šumskih plodova, berbe voća i povrća, ubiranje ljetine, fotosafari i druge usluge u seoskom domaćinstvu.

Turističke usluge ove vrste može pružati vlasnik seoskog domaćinstva s članovima svoje obitelji ako ispuni uvjete propisane ovim zakonom i drugim propisima. Također, ako se u seoskom domaćinstvu pružaju usluge smještaja i prehrane, objekti moraju ispunjavati minimalne tehničke uvjete u skladu s propisima koji reguliraju ugostiteljsku djelatnost. Za pružanje turističkih usluga vlasnik seoskog domaćinstva dužan je pribaviti rješenje o odobrenju za pružanje turističkih usluga u seoskom domaćinstvu od mjerodavnoga tijela prema mjestu pružanja usluga. Zakonom su definirani i ostali oblici turizma poput zdravstvenog, planinskog, pustolovnog i aktivnog turizma...

Strateški dokument

- Paralelno s donošenjem ovog zakona konzorcij projekta Market Makers, koji je dio napora švicarske vlade za pomoć BiH, u suradnji s Uredom Vlade ZHŽ-a za europske integracije pokrenuo je izradu cjelovitog i koherentnog plana razvoja turizma ZHŽ-a kroz projekt “Razvoj i diversifikacija turističke ponude u ZHŽ-u”. Radi se o strateškom dokumentu koji će uspostaviti bitne odrednice za upravljanje turističkim razvojem ZHŽ-a.

Cilj i svrha ovog projekta je definiranje poželjnih načela razvoja turizma kroz definiranje vizije, ciljeva i koncepta razvoja turizma te mjera i aktivnosti radi povećanja konkurentnosti turizma - zaključuje ministar gospodarstva u Vladi Zapadnohercegovačke županije Dario Sesar.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije