tijekom prošle godine

ZH županija zabilježila rast broja zaposlenih, veće plaće, povećanje proizvodnje...

17.08.2020.
u 20:06

Do pojave pandemije koronavirusa Zapadnohercegovačka županija bilježila je značajan ekonomski rast i razvoj. Tako je prošlu godinu obilježio rast broja zaposlenih, povećanje proizvodnje, porast plaća te otvaranje novih poslovnih subjekata, navodi se u izvješću Federalnog zavoda za programiranje i razvoj, piše Večernji list BiH. Prema podacima Porezne uprave FBiH, prosječan broj zaposlenih tijekom 2019. godine u ZHŽ-u iznosio je 20.020, što je u odnosu na prethodnu godinu više za 698 ili za 3,6 posto.

Stanje u gradovima

ZHŽ sudjeluje u ukupnom broju zaposlenih u FBiH s 3,8 posto. Isti podaci govore kako je povećanje broja zaposlenih zabilježeno u svim općinama ZH županije, najviše u Ljubuškom - za 5,6 posto, Širokom Brijegu za 3,3 posto, Posušju za 2,9 posto i Grudama za 2,7 posto. Kada je riječ o nezaposlenima, registrirana nezaposlenost u ZHŽ-u u 2019. godini iznosila je 10.549 osoba koje traže zaposlenje, što je manje za 153 osobe ili 1,4 posto u odnosu na prethodnu godinu. Naime, prema izvješću Federalnog zavoda za programiranje i razvoj, u ukupnom broju nezaposlenih u FBiH ZHŽ sudjeluje s 3,4 posto. Najveći prosječan broj nezaposlenih osoba registriran je u Širokom i Ljubuškom (0,8%), dok je najmanji broj registriran u općinama Grude (0,6%) i Posušje. Smanjenje broja nezaposlenih registrirano je u gotovo svim općinama, najviše Ljubuškom - za 4,3 posto i Grudama za 2,1 posto, dok je jedino povećanje zabilježeno u Širokom Brijegu za 0,1 posto. Prema ovom dokumentu, na području ZHŽ-a tijekom prošle godine zabilježen je rast plaća. - U ZHŽ-u prosječna neto plaća iznosi 861 KM, što je u odnosu na 2018. godinu više za 8,2 posto, što je 92,8 posto u odnosu na prosjek Federacije BiH. Povećanje prosječne mjesečne plaće zabilježeno je u svim općinama ZHŽ-a, a najviše u Ljubuškom - za 9,6 posto, a najmanje povećanje mjesečne plaće zabilježeno je u Širokom Brijegu - za 6,6 posto - navodi se u dokumentu Federalnog zavoda za programiranje i razvoj. Ukupan broj poslovnih subjekata u ZHŽ-u iznosio je 5447, što je više za 208 ili 4 posto u odnosu na prethodnu godinu. - Registriran broj pravnih osoba u FBiH na dan 31. 12. 2019. iznosi 60.794, što je više za 2,7 posto u odnosu na prethodnu godinu, dok je u ZHŽ-u broj pravnih osoba 3310, što je u odnosu na prethodnu godinu više za 76 ili 2,4 posto - navodi se u spomenutom dokumentu.

Veliki doprinos

Kada je riječ o industrijskoj proizvodnji, u Zapadnohercegovačkoj županiji ostvaren je trend rasta fizičkog obujma industrijske proizvodnje po stopi od 11,6 posto. Prema područjima i oblastima KD-a, najveći doprinos u rastu fizičkog obujma industrijske proizvodnje ove županije ima prerađivačka industrija. U ZHŽ-u izvoz je tijekom prošle godine iznosio 627 milijuna KM, što je za 9,5 posto više u odnosu na prethodnu godinu. Izvoz ZHŽ-a sudjeluje u ukupnom izvozu FBiH s 8,2 posto. Povećanje izvoza u ZHŽ-u zabilježeno je u svim gradovima i općinama. Treba napomenuti i kako su tijekom 2019. godine ostvareni porezni prihodi u iznosu od 15,5 milijuna KM, što je u odnosu na godinu prije više za 6,1 posto. Najviši porezni prihodi ostvareni su u Širokom Brijegu u iznosu od 6,2 milijuna KM, a najniži u općini Posušje u iznosu od 2,5 milijuna KM. Porezni prihodi po glavi stanovnika u ZHŽ-u tijekom 2019. iznosili su 165,80 KM, što je u odnosu na 2018. više za 6,3 posto. Najviši porezni prihodi po glavi stanovnika ostvareni su u Širokom Brijegu, i to u iznosu od 214,50 KM, a najniži u općini Posušje u iznosu od 125,30 KM.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije