prvi u fbih

ZH ŽUPANIJA U mjesec dana iz proračuna isplaćeno više od milijun KM za plaće privatnicima

17.07.2020.
u 21:15

Isplatom minimalnih plaća za svibanj djelatnicima iz privatnog sektora, kojima je zbog mjera Civilne zaštite donesenih u cilju sprječavanja širenja koronavirusa bio zabranjen rad, Zapadnohercegovačka županija prva je u Federaciji Bosne i Hercegovine u potpunosti provela Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa, piše Večernji list BiH. 

Više od 280 subjekata

Naime, kako doznajemo iz Ministarstva financija Zapadnohercegovačke županije, u srijedu je iz županijskog proračuna isplaćeno 330.416 konvertibilnih maraka na račune 286 privatnih subjekata s područja ove županije. Navedena sredstva namijenjena su za isplatu minimalne plaće za 856 zaposlenika koje poslodavci nisu otpustili za vrijeme trajanja zabrane rada.

“Riječ je o poslodavcima koji su se javili na javni poziv za dodjelu financijskih sredstava za financiranje najniže neto plaće za svibanj 2020. godine objavljen na službenim stranicama Ministarstva gospodarstva Zapadnohercegovačke županije”, objasnio je ministar financija i dopredsjednik Vlade ZHŽ-a Toni Kraljević.

Podsjetimo i na činjenicu kako je prije dvadesetak dana iz proračuna Zapadnohercegovačke županije na račune 726 gospodarstvenika s područja ove županije isplaćeno 811.188 konvertibilnih maraka. Riječ je o poslovnim subjektima koji su se prijavili i ispunili uvijete javnog poziva za dodjelu financijskih sredstava za financiranje najniže neto plaće za travanj 2020. godine koji je također bio objavljen na službenim stranicama Ministarstva gospodarstva ZHŽ-a. Inače, Zapadnohercegovačka županija prva je u Federaciji BiH donijela Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa.

Osim isplate minimalnih plaća, navedeni Zakon donio je niz mjera kojima se gospodarstvenicima na području ove županije nastoji olakšati poslovanje u krizi izazvanoj pojavom koronavirusa, a sve u cilju očuvanja što većeg broja radnih mjesta. Jedna od mjera koje ZHŽ donosi u Zakonu o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa je i oslobađanje plaćanja tekuće (godišnje) koncesijske naknade za korištenje, koja se izražava u postocima i odnosi se na godišnji bruto prihod nastao korištenjem javnih dobara, prirodnih bogatstava ili pružanja usluga ili po jedinici mjere – tona, m³, m² i litra i naknade za zauzetu površinu (ha) koncesionarima koji na dan stupanja na snagu ovoga Zakona imaju sklopljen ugovor o koncesiji u kojima je Vlada ZHŽ koncesionar.

Oslobođeni obveza

Zakon oslobađa i od plaćanja zakupnine na zakup šumskoga zemljišta. Budući da je među gospodarskim subjektima koje je zatvorila pandemija koronavirusa velik broj ugostiteljskih objekata, Vlada ZHŽ-a usvajanjem spomenutog Zakona gospodarstvenike koji pružaju ugostiteljske usluge oslobodila je obveze plaćanja poreza na potrošnju alkoholnih pića, piva, be

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?