Zeničko- dobojska županija

Zenički Zavod za ovisnosti ima pacijente i iz EU

ZDŽ
02.12.2015.
u 16:39

Javna ustanova Zavod za bolesti ovisnosti Zeničko- dobojske županije, u ovom mjesecu, obilježava deset godina osnivanja i uspješnog rada. 

Za deset godina djelovanja Zavod je postigao značajne rezultate, prije svega uspostavljanjem specijalističkih ambulanti u svim općinama županija u kojima su registrirani ovisnici, a kroz razvijen decentralizirani model rada svakog tjedna se provodi rad u terenskim uvjetima . Oko 35 zaposlenih, od kojih su većina sa visokim stručnim edukacijama, osim redovnih poslova obavljaju sisteme tretmana u zatvorskim jedinicama u Zenici i Busovači, te kontinuiran sistem edukacije u školama. 

Zavod je za proteklih deset godina uspostavio vlastitu opsežnu izdavačku djelatnost, uspio je riješiti zdravstvenu zaštitu ovisnika i uspostaviti jedinstven sistem rehabilitacije sa posebnim osvrtom na odlaske u terapijske zajednice, a njihova bolnička jedinica, poznatija kao "Detoks centar", je postala poznata i priznata, i od ove godine imaju i pacijente iz Europske unije. Ugled Detoks centra je veliki u okviru medicinske struke i vrijedi istaknuti da je svaki peti pacijent, koji je boravio u njemu, nije sa područja Zeničko-dobojske županije. U proteklih sedam godina 589 pacijenata imali su bolnički tretman u Detoks centru, što je značajno ako se zna da je veoma mali kapacitet ovog centra. 

U Zavodu je do danas registrirano oko 1.050 pacijenata, a redovno je na kontroli 490  ovisnika od čega je 381 heroinski ovisnik. U terenskim uvjetima van Zenice liječi se 114 pacijenata, a u kazneno popravnim ustanovama 25 pacijenta, i to je gotovo 40 posto heroinskih ovisnika. Vrata Zavoda za ovisnost ZDK su otvorena i za prijem pacijenata iz drugih županija i oba entiteta, koji se pregledaju u Zenici, Visokom i Doboj Jugu.   

Koliko je važan rad ovog Zavoda pokazuju i brojke testiranja tijekom listopada, kada je 529 osoba imalo 1059 testova. Ustanovljeno je da je 16,8 posto konzumiraju heroin, 26 posto marihuanu, a čak 57 posto lijekove za smirenje, i alkohol u 25 posto testiranih. Kroz testiranja Zavoda za ovisnost dobivaju se i drugi parametri o zdravlju stanovništva u Zeničko-dobojskoj županiji, tako je utvrđeno da je svaki četvrti ovisnik pozitivan na hepatitis C, da testiranih ovisnika o alkoholu ima čak 84 posto, a da nema pozitivnih pacijenata na HIV. 

Za ovako uspješan rad Zavoda za bolesti ovisnosti zaslužen je veoma stručan tim medicinskog osoblja, a za poboljšanje uvjeta rada i liječenja pacijenata ogroman doprinos dala je sarajevska kancelarija međunarodne organizacije UNDP i  Vlade Zeničko-dobojske županije u svim mandatima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije