vlast u ZDŽ

Zenica: Ključevi vlasti u rukama HDZ-a

27.12.2020.
u 13:34

Do promjena u ZDŽ teško bi moglo i doći jer su ključevi vlasti u rukama vladajućeg HDZ-a, bez čijeg prisustva ni Klub SBB-a ne bi sudjelovao u punom kapacitetu, navodi FTV.

Iako su nakon izbora u studenome oporbene stranke najavile rušenje Vlade Zeničko-dobojske županije, za sada do toga neće doći, tako bar tvrde iz vladajuće koalicije, javlja Federalna televizija. 

Povod za preispitivanje izdržljivosti te koalicije oporba je našla u rezultatima lokalnih izbora, političkim turbulencijama u drugim županijama, ali i činjenici da je Vlada ostala bez premijera jer je Mirza Ganić postao gradonačelnik Visokog. 

No, za formiranje nove parlamentarne većine u ovoj župšaniji uvjet je učešće HDZ-a koji, za sada, ne namjerava sudjelovati u prekompoziciji vlasti. Od početka priče u vezi s rekonstrukcijom županijske Vlade, stavovi vladajuće koalicije SDA-HDZ-A-SDA su jasni - skupštinska većina je stabilna, što se pokazalo i prilikom glasovanja na posljednjoj sjednici. 

"Aktualna koalicija nije upitna, izjave oporbe čista su politička pusta želja", kaže Miralem Galijašević, predsjednik ŽO SDA Zenica. 

Predsjednik ŽO A-SDA Zenica Ramo Isak poručuje kako nema nove parlamentarne većine te da ova ostaje do kraja mandata.

Okupljanje oporbe najavio je zenički gradonačelnik Fuad Kasumović, a SDP, Kasumovićev partner na lokalnoj i županijskoj razini, stao je iza ove najave. S punom podrškom DF-a, SBB-a, Nezavisnog bloka i Naše stranke, imali bi 16 mandata, što nije dovoljno, pa šansu vide u samostalnim zastupnicima koji su u Skupštinu ušli s liste Nezavisnog bloka, čiji je lider 2018. godine bio upravo sada ponovno nezavisni Kasumović. 

DF, koji jedino u ovoj županiji nije u vlasti sa SDA, u skladu sa sporazumom stranačkih vrhova, spreman je biti dio nove većine, ali uz uvjet definirane platforme rada i programskih ciljeva. 

Imaju, naime, brojne zamjerke na funkcioniranje aktualne vlasti. Prema svemu sudeći, do promjena u ovoj županiji teško bi moglo i doći jer su ključevi vlasti u rukama vladajućeg HDZ-a, bez čijeg prisustva ni Klub SBB-a ne bi sudjelovao u punom kapacitetu, navodi FTV. 

"Mislim da u bi ovo vrijeme bilo zaista najgora stvar koja bi se mogla dogoditi građanima ZDŽ da mi idemo u prepakiranje parlamentarne većine", kaže Ivo Tadić, predsjednik ŽO HDZ-a BiH Zenica. 
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?