zašto ne

Žene vozačice kamiona i autobusa, ovo je njihova priča

11.10.2021.
u 07:22

Vozači su deficitarno zanimanje, za koje nema dovoljno radne snage, unatoč tome što su mjesečne plaće za ovaj posao između 2.500 i 4.000 KM.

Sve je više šofera koji odlučuju svoj kruh zarađivati u inozemstvu, a zbog nedostatka profesionalnih vozača, sve više žena u Bosni i Hercegovini odlučuje se za ovaj poziv.

Tako svaki dan na nekoj od linija Centrotransa u Sarajevskoj županiji putnici sreću Mirelu Ahmetović, koja već šest mjeseci radi kao vozač, piše Faktor

- U Centrotransu sam zaposlena već sedam godina. Krenula sam kao kondukter, a vremenom sam još više zavoljela zvuk motora, tako da sam prije dvije godine položila vozački ispit za D kategoriju. Naravno, potrebno je vrijeme da steknem iskustvo i sigurnost. Ako muškarac može biti kuhar, zašto žena ne bi mogla voziti autobus ili kamion. Jako sam tvrdoglava, tako da u budućnosti možda položim i za kamion i teretnjake - kaže za Faktor četrdesetogodišnja Mirela Ahmetović.

- Trenutno kod nas polaže jedna djevojka čiji otac ima desetak šlepera i vjerojatno će ona nastaviti tradiciju. Sve do prije nekoliko godina bila je nemoguća misija vidjeti ženu da polaže za kamion, dok sada ima sve više zainteresiranih. Vjerojatno je tako zbog nedostatka vozača, ali i žene se "zalete" zbog plaća od 3.000 KM. Ipak, po meni to nije posao za ženu jer treba skinuti ceradu i mnoge drugi stvari oko kamiona. Ovim ne želim podcijeniti žene – kaže Dženan Hadžibulić iz autoškole Volan.

Instruktor Kenan Pramenković potvrdio je kako ranije nije bilo žena koje su polagale vozački za kamione, ali su u posljednje vrijeme imali kandidatkinje.

- Svakodnevno obilazim površinski kop, raspoređujem dnevne zadatke radnicima na površinskom kopu, a u međuvremenu sam u uredu. Vjerojatno sam jedina direktorica koja hoda stalno blatnjava – kaže za Marija Miličević iz Kreševa, koja je nedavno položila ispit za rukovoditelja građevinskih strojeva.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije