povećan broj oboljelih

Žene u Hercegovini sve češće obolijevaju od raka pluća, uzročnik duhanski dim

03.02.2019.
u 20:25

Na plućnom odjelu trebinjske bolnice značajno je povećan broj oboljelih od karcinoma pluća, među kojima je prethodne godine bilo dosta žena, ali i osoba do 40 godina. U prošloj godini evidentirano je 50 dokazanih karcinoma kod pacijenata s područja istočne Hercegovine, što je za sedam više nego 2017. godine. Ovo je u povodu 31. siječnja, Nacionalnog dana bez duhanskog dima, rekla Zdravka Vreća, specijalistica pulmologije.

Ona smatra kako je broj oboljelih od ove teške bolesti i veći. – Ovo nisu konačni podaci jer kod nekih pacijenata nije patohistološki dokazan tip karcinoma, a ima i onih koji se liječe u nekim drugim zdravstvenim ustanovama – objašnjava doktorica Vreća. Ona navodi kako je glavni uzročnik karcinoma pluća i kronične opstruktivne bolesti pluća duhanski dim.

Statistika je do sada pokazivala kako od ove bolesti češće obolijevaju muškarci, međutim, u protekloj godini broj oboljelih žena znatno je povećan.

– Razlika između oboljelih muškaraca i žena se smanjila. Sve je više i mladih, do 40 godina, kojima je dijagnosticiran karcinom pluća – kaže Vreća. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije