himenoplastika

​Žene u BiH masovno vraćaju nevinost, neke i više puta

29.04.2017.
u 12:48

Uglavnom je riječ o djevojkama od 18 do 25 godina starosti, ali se događalo da himenoplastika bude urađena i djevojčici od 15, te ženi koji ima 35 godina.

Sve više djevojaka i žena u Bosni i Hercegovini se podvrgava himenoplastici kako bi "vratile" nevinost i kako bi "čiste" ušle u brak, piše Euroblic.

Himenoplastika se i dalje obavlja u privatnim centrima u BiH, u kojima su potvrdili da jedna žena pod nož zna otići i po nekoliko puta.

Među pacijentkinjama su, također i žene iz etničkih grupa koje su se, očito, kasno sjetile koliko je, prilikom udaje, u njihovom narodu nevinost na cijeni. Svjesne su da je njihov brak u počrtku osuđen na propast ako u njega ne uđu kao od majke rođene, posebno ako se udaju za čovjeka iz neke patrijarhalne bliksoistočne zemlje, što se u današnje vrijeme često događa. 

Himenoplastika je korekcija koja traje od 20 do 45 minuta, a cijena je oko 1.400 KM (oko 770 eura).

- Nas samo zanimaju naše pacijentkinje, koje nam poklanjaju povjerenje i koje štitimo potpunom diskrecijom. Odavno smo prestali brojati intervencije himenoplastike koje smo do sada uradili - kaže osnivač Centra za plastičnu kirurgiju u Tuzli dr. Zlatko Berberović.

Uglavnom je riječ o djevojkama od 18 do 25 godina starosti, ali se događalo da himenoplastika bude urađena i djevojčici od 15, te ženi koji ima 35 godina.

- Razlozi su uglavnom emocionalne prirode. Glavni motiv je želja da se u novoj emocionalno potpunoj vezi ostvari potpunost i da se prevaziđe raniji osjećaj krivnje. Tu je uvijek prisutan veliki emocionalni naboj. Slijede slučajevi kad se radi o pripremama za stupanje u tradicionalni brak. Također, imali smo i nekoliko intervencija koje su uslijedile nakon slučajeva neprijavljenog silovanja - ističe on.

Iako se ne događa često da jedna osoba više puta dolazi na himenoplastiku, u praksi ima i takvih slučajeva.

- Više je osoba kojima smo po nekoliko puta radili himenoplastiku, ali to je mali broj u odnosu na sve ostale. U tom slučaju žene imaju popust, kao i svi drugi pacijenti koji kod nas rade više intervencija. Kada je u pitanju poznati slogan "treći put gratis", on je nastao tako što sam jednoj svojoj klijentkinji, kada se pojavila treći put, rekao: "Pa što je sad opet?" Ona je na to odgovorila: "Uradite mi još samo sada i nećete me više nikad vidjeti. Udajem se u jednu bliskoistočnu zemlju". A ja joj onda kažem: "E, kad je tako, onda neka ti je sretno! Od mene je onda gratis". Bili smo i privatno dobri - naglašava dr. Berberović - prenosi Avaz. 

Ključne riječi

Komentara 3

FI
fifmar
12:10 30.04.2017.

Licemjerni primitiven.

IA
iamia
03:35 30.04.2017.

prevazide???

RI
rikavac
15:47 29.04.2017.

Iskara se sa pila grada onda se zaljubi neki glupan u nju i ona mu kaze da je nevina i on to vjeruje.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije