mlada inovatorica iz cazina

Žene diljem svijeta žele pastu za depilaciju iz BiH

29.01.2019.
u 12:50

Kako kvalitetan proizvod i dobra ideja mogu uspjeti i u Bosni i Hercegovini pokazuje primjer mlade inovatorice Melihe Klopić Murtić iz Cazina, koja svojom posebnom ljekovitom šećernom pastom osvaja svijet. Do sada je osvojila deset medalja i priznanja na raznim sajmovima i izložbama od BiH do Francuske, a posljednju brončanu medalju kući je ponijela sa Svjetske izložbe inovacija žena Expo, koja je održana u Seulu (J. Koreja).

Patentiran proizvod

Melihu smo pitali po čemu je njezina pasta za depilaciju drugačija od ostalih. “Moja šećerna pasta drugačija je po sastavu i upravo taj sastav patentiran je kod Instituta za intelektualno vlasništvo BiH. Klasične šećerne paste sastoje se od 2 - 3 sastojka, a moja Magic Touch pasta za depilaciju sastoji se od 11 različitih sastojaka, biljaka, ulja, meda, vitamina... koji ovu pastu čine još nježnijom, djelotvornijom, bezbolnijom, zdravijom te bez neželjenih nuspojava za kožu (poput urastanja dlačica, crvenila, podljeva i sl., kakve nastaju nakon depilacija običnim voskovima, epilatorima, brijačima)”, objašnjava Meliha. Naglašava kako je mogu koristiti čak i osobe s težim oboljenjima kože, psorijazom, saborejom, atopijskim dermatitisom... Također se može koristiti na svim dijelovima tijela, uključujući lice, pazuhe ili intimne dijelove. Upravo zbog njezinih karakteristika, potražnja za ovom pastom već je jako dobra. “Postoji zanimanje i u susjednoj Hrvatskoj, kao i u nekim europskim i skandinavskim zemljama, ali tu smo ograničeni kada je u pitanju slanje pojedinačnih pošiljki iz BiH. Skoro svi koji su probali našu pastu oduševljeni su rezultatima”, kaže. Također, brojni saloni prepoznali su kvalitetu i koriste je. “Krajnji korisnici našu pastu mogu nabaviti preko naše web-trgovine, a nadamo se i suradnji s nekim kozmetičkim lancem te bi tako postala dostupna svima bez dodatnih troškova dostave”, ističe Meliha, kojoj navedena šećerna pasta nije jedini proizvod.

Naime, već devet godina osluškuje potrebe žena i stvara posebne preparate. “Svi proizvodi rađeni su po vlastitoj recepturi. Istraživala sam i educirala se, pa je korak po korak nastala čitava linija proizvoda za njegu lica i tijela. Pravim još hidratantne i antiage kreme za lice, meleme, krute i tečne šampone, regeneratore i serume za kosu, liniju proizvoda na bazi čurekota (crnog kima) koji su se pokazali učinkoviti kod akni, kao i neurodermatitisa (psorijaze, ihtioze, saboreje, atopijskoga dermatitisa, kao i ekcema), pilinge, glicerinske sapune, labela te prirodne dezodoranse”, objašnjava Meliha. Sastojke za svoju prirodnu kozmetiku uglavnom pronalazi u Bosni i Hercegovini, međutim ono što nije dostupno u ovoj zemlji, stiže iz Hrvatske, Njemačke ili Francuske.

A sve je počelo tako što je Meliha htjela pronaći proizvode koji odgovaraju njezinoj koži. Naime, i sama ima suhu i osjetljivu kožu sklonu ekcemima, crvenilu, urastanju dlačica itd. Potraga za tim proizvodima skrenula ju je s puta da postane profesorica engleskoga jezika ili psihologinja (ova dva zanimanja su je privlačila).

“Ali moram priznati da mi je od samoga početka bilo zabavno istraživati, mućkati, topiti, pretapati i gledati kako od svih tih sastojaka nastaje proizvod koji mogu ‘mazuckati’ bez bojazni da će mi se nešto dogoditi te njime mogu razveseliti drage osobe”, priča inovatorica koja je zbog ljubavi prema ovom poslu na koncu završila Studij za ekološko-sanitarnog inženjera.

Preparati i štetnost

Upravo dio znanja sa Studija koristi u proizvodnji prirodne kozmetike. Uz naučeno na fakultetu, Meliha konstantno ide na razne edukacije te ima zbirku raznih knjiga koje svakodnevno koristi pri osmišljavanju novih proizvoda. Na pitanje postaju li domaći preparati sve popularniji u odnosu na one proizvedene za široku upotrebu, Meliha odgovara da se ljudi sve više počinju vraćati svojim korijenima i shvaćati štetnost kemikalija koje se nalaze u proizvodima za osobnu njegu.

“Neke su štetne, neke kancerogene i povezane s nastankom raznih promjena na koži. Ja sam kao srednjoškolka prestala koristiti većinu preparata zato što nisam smjela i to me zapravo dovelo do ovoga danas”, kaže ova mlada inovatorica koja se nedavno ostvarila u ulozi majke te intenzivno radi na novom proizvodu koji bi mogao pomoći tisućama ljudi.

Naime, ovih dana završava proizvod namijenjen za kosu s problematičnim vlasištem (perut i neurodermatitisi) te je u tijeku završna faza prijave na izložbe inovacija.

Također, već dulje vrijeme pokušava ostvariti suradnju s kozmetičkim trgovačkim lancem DM-om i do sada joj to nije uspjelo. “Iskreno se nadam da će ova, kao i ostale nagrade, pridonijeti tome da uspijemo doći do polica, što će našim proizvodima omogućiti da budu dostupni velikom broju ljudi”, zaključuje Meliha, kojoj je proizvodnja prirodne kozmetike jedini izvor prihoda. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije