suradnja zemalja

Zemlje zapadnog Balkana zajedničkim graničnim prijelazima bi godišnje uštedjele 800 milijuna eura

granica
22.09.2020.
u 18:58

Sada trebamo raditi ne samo na tome da 14 graničnih prijelaza na zapadnom Balkanu učinimo jedinstvenim koji rade 24 sata na dan, svih sedam dana u tjednu, u to uključujući i fitosanitarne propise i certifikate, već i na uspostavljanju zajedničkih graničnih prelaza između zapadnog Balkana i zemalja članica Europske unije - zaključila je Bregu

Ako bismo imali više zajedničkih graničnih prijelaza i ako bi oni radili 24 sata, sedam dana u tjednu, uz sve potrebne propise, pojednostavljene fitosanitarne procedure i carinske propise, tada bismo, kao regija, godišnje uštedili 800 milijuna eura - rekla je generalna tajnica Vijeća za regionalnu suradnju (RCC) Majlinda Bregu na konferenciji za novinare održanoj danas na graničnom prijelazu Tabanovci između Sjeverne Makedonije i Srbije.

Po njezinim riječima, Vijeće za regionalnu suradnju je pokrenulo uspostavljanje zelenih koridora tijekom blokade izazvane pandemijom zajedno s Tajništvom Transportne zajednice, CEFTA-om, Europskom komisijom i vladama šest ekonomija zapadnog Balkana, čime je omogućen neometan protok roba i lijekova u regiji.

- Počeli smo s dnevnim protokom od 2.000 kamiona, koji su na graničnom prijelazu satima čekali u redu, čak i po 20 sati. Ne smijete zaboraviti da ako bi vozač kamiona gubio toliko vremena, onda bi 80 posto svog života proveo na graničnim prijelazima. Ali to ima i ekonomski utjecaj, jer svaki minut koji vozač kamiona kasni znači dva izgubljena eura. Izračunajte koliko mi, kao regija, gubimo - dodala je Bregu.

Konferenciju za novinare su organizirali Vijeće za regionalnu suradnju, Tajništvo Transportne zajednice, CEFTA i uprave carina Sjeverne Makedonije i Srbije.

Novinarima su se, osim generalne tajnice Bregu, obratili i direktor Tajništva CEFTA-e Emir Đikić, direktor Stalnog tajništva Transportne zajednice Matej Zakonjšek i predstavnici carinskih uprava Sjeverne Makedonije i Srbije. 

- Sada imamo protok od 13.000 kamiona dnevno, a ta bi brojka mogla biti i veća. Vozači kamiona više ne moraju toliko dugo čekati u redovima i to nas je uvjerilo da kad god postoji suradnja, stvari u regiji se poboljšavaju. Sada trebamo raditi ne samo na tome da 14 graničnih prijelaza na zapadnom Balkanu učinimo jedinstvenim koji rade 24 sata na dan, svih sedam dana u tjednu, u to uključujući i fitosanitarne propise i certifikate, već i na uspostavljanju zajedničkih graničnih prelaza između zapadnog Balkana i zemalja članica Europske unije - zaključila je Bregu, priopćeno je iz RCC-a.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije