Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Zemlje zapadnog Balkana zajedničkim graničnim prijelazima bi godišnje uštedjele 800 milijuna eura

Sada trebamo raditi ne samo na tome da 14 graničnih prijelaza na zapadnom Balkanu učinimo jedinstvenim koji rade 24 sata na dan, svih sedam dana u tjednu, u to uključujući i fitosanitarne propise i certifikate, već i na uspostavljanju zajedničkih graničnih prelaza između zapadnog Balkana i zemalja članica Europske unije - zaključila je Bregu
22. rujna 2020. u 18:58 0 komentara 291 prikaza
granica

Ako bismo imali više zajedničkih graničnih prijelaza i ako bi oni radili 24 sata, sedam dana u tjednu, uz sve potrebne propise, pojednostavljene fitosanitarne procedure i carinske propise, tada bismo, kao regija, godišnje uštedili 800 milijuna eura - rekla je generalna tajnica Vijeća za regionalnu suradnju (RCC) Majlinda Bregu na konferenciji za novinare održanoj danas na graničnom prijelazu Tabanovci između Sjeverne Makedonije i Srbije.

Po njezinim riječima, Vijeće za regionalnu suradnju je pokrenulo uspostavljanje zelenih koridora tijekom blokade izazvane pandemijom zajedno s Tajništvom Transportne zajednice, CEFTA-om, Europskom komisijom i vladama šest ekonomija zapadnog Balkana, čime je omogućen neometan protok roba i lijekova u regiji.

- Počeli smo s dnevnim protokom od 2.000 kamiona, koji su na graničnom prijelazu satima čekali u redu, čak i po 20 sati. Ne smijete zaboraviti da ako bi vozač kamiona gubio toliko vremena, onda bi 80 posto svog života proveo na graničnim prijelazima. Ali to ima i ekonomski utjecaj, jer svaki minut koji vozač kamiona kasni znači dva izgubljena eura. Izračunajte koliko mi, kao regija, gubimo - dodala je Bregu.

Konferenciju za novinare su organizirali Vijeće za regionalnu suradnju, Tajništvo Transportne zajednice, CEFTA i uprave carina Sjeverne Makedonije i Srbije.

Novinarima su se, osim generalne tajnice Bregu, obratili i direktor Tajništva CEFTA-e Emir Đikić, direktor Stalnog tajništva Transportne zajednice Matej Zakonjšek i predstavnici carinskih uprava Sjeverne Makedonije i Srbije. 

- Sada imamo protok od 13.000 kamiona dnevno, a ta bi brojka mogla biti i veća. Vozači kamiona više ne moraju toliko dugo čekati u redovima i to nas je uvjerilo da kad god postoji suradnja, stvari u regiji se poboljšavaju. Sada trebamo raditi ne samo na tome da 14 graničnih prijelaza na zapadnom Balkanu učinimo jedinstvenim koji rade 24 sata na dan, svih sedam dana u tjednu, u to uključujući i fitosanitarne propise i certifikate, već i na uspostavljanju zajedničkih graničnih prelaza između zapadnog Balkana i zemalja članica Europske unije - zaključila je Bregu, priopćeno je iz RCC-a.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.