Ručni uratci

Zemira Hadžić iz Kladuše u sebi otkrila slikarski talent

13.07.2023.
u 20:52

Zemira Hadžić iz Velike Kladuše, kućanica, supruga i majka dvoje djece, u udobnosti svojega doma već desetljeće stvara umjetnička djela koja ukrašavaju brojne domove njezinih kupaca diljem svijeta. Zemira uspijeva jer izrađuje lijepe i vrijedne "ručne uratke". Još u ranom djetinjstvu gajila je ljubav prema slikarstvu i kreativnom stvaralaštvu, što su prepoznali njezini nastavnici iz škole te posebice isticali njezine radove. Godinama poslije Zemiru je i dalje vukla želja za slikarstvom te bi, uz kućne obveze, našla vremena u svojem domu nešto naslikati i ukrasiti prostor. Kako ističe, tako je jednom prilikom nacrtala crtež na zidu svojeg hodnika i višedijelnu sliku u dnevnom boravku, koje je objavila na Facebooku te time oduševila prijatelje koji su iskazali zanimanje za njezine radove. Tako je došla na ideju početi izrađivati i prodavati svoje proizvode. Osim potpore prijatelja, imala je i najvažniju potporu - potporu svoje obitelji koja je uvijek bila uz nju i vjerovala u njezine mogućnosti i sposobnosti.

- Uvijek sam bila osoba koja je cijenila ručni rad i ljude koji stvaraju svojim rukama kako bi doprinijeli boljem načinu življenja i osjećali se korisnima - kaže Zemira.

- Umjetnički posao nije ni malo bio lagan, kako na početku tako ni tijekom svih ovih godina. Kod višedijelnih slika ne možete slikati sjedeći za slikarskim stalkom, kako to mnogi zamišljaju, već stojeći satima na jednom mjestu jer takav pristup omogućuje lakši nadzor prilikom slikanja i lako mogu zaroniti u rad ili ga sagledati s distance - dodaje Zemira.

- Zbog brojnih narudžbi znala sam slikati i noću kako bih stigla završiti sve narudžbe navrijeme. Kroz sve te moje radove pomogao mi je i suprug tako što je ručno izrađivao podloge za slike s dimenzijama po narudžbi pa se to u jednu ruku pretvorilo u naš mali obiteljski biznis.

Prednost ovakvog posla je to što ste sam svoj gospodar, ali, kao i svaki samostalan posao, nije lagan jer je potrebno mnogo odricanja i zalaganja, poglavito kad su zahtjevne slike u pitanju ili povećan obujam posla - dodaje Zemira. Smatra kako je teško balansirati između privatnog i umjetničkog života jer umjetnik prvenstveno mora biti slobodan u duši i pronaći mir za kreativnost. U deset godina rada susrela se Zemira s različitim narudžbama kupaca - od cvijeća, apstraktnih slika, levhi, pejzaža do motornih vozila, uglavnom sve osim portreta.

- Posebno me veseli osjećaj kad se rodi dobra ideja, a kupac zatraži nešto novo jer to za mene postaje izazov i veseli me proces nastajanja takve slike - kaže Zemira, zahvalivši redakciji Večernjeg lista BiH što je iskazala zanimanje da javno ispriča svoju priču. Isto tako, ističe kako je čine sretnom i zahvalnom zadovoljni kupci i njihove preporuke koje su razlog njezina dugotrajnog uspješnog rada i rasprostranjenosti prodaje njezinih slika po cijelom svijetu - od BiH, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Njemačke, Švicarske pa do Amerike i Australije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije