Vijeće ministara BiH

Zeljko na čelu Direkcije za ekonomsko planiranje, Zolak Agencije za lijekove i medicinska sredstva

Vijece ministara BiH
30.12.2015.
u 21:04

Vijeće ministara je donijelo Rješenje o razrješenju Nataše Grubiše dužnosti direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH. Istovremeno, Vijeće ministara je za v.d. direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine imenovalo Aleksandra Zolaka

 

 

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas je na sjednici utvrdilo nekoliko prijedloga zakona koje je pripremilo Ministarstvo pravde BiH.

Radi se o prijedlozima zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravnom postupku; zakona o humanitarnim organizacijama registriranim na razini Bosne i Hercegovine, zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu u institucijama BiH; zakona o volontiranju u institucijama BiH; zakona o izmjenama i dopunama Zakona o parničnom postupku pred Sudom BiH; zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Pravobraniteljstvu BiH.

Ministarstvo pravde BiH će, uzimajući u obzir primjedbe i sugestije koje su ministri iznijeli na sjednici, dostaviti korigirane prijedloge zakona Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po osnovnom zakonodavnom postupku.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je i Prijedlog osnova za vođenje pregovora za zaključivanje Sporazuma o izmjenama i dopunama Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Slovenije o zapošljavanju državljana Bosne i Hercegovine u Republici Sloveniji i Protokola o izmjenama i dopunama Protokola o provođenju ovog sporazuma.

Na taj način žele se stvoriti uvjeti za efikasniju primjenu Sporazuma i pratećeg protokola, kojima se omogućava zakonito zapošljavanje bh. državljana u Sloveniji i sprečava neregularna migracija radne snage, a nakon izmjene slovenačkog zakonodavstva u oblasti radnih migracija i rada stranaca. Prijedlog osnova i Protokol će biti dostavljeni Predsjedništvu BiH radi donošenja odluke o pokretanju postupka, a za bh. potpisnika je predložen ministar civilnih poslova. 

Vijeće ministara BiH usvojilo je Nacionalni plan smanjenja emisija za Bosnu i Hercegovinu (NERP BiH) i dalo suglasnost Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa da ovaj plan dostavi Sekretarijatu Energetske zajednice do 31.12.2015. godine. 

Na ovaj način BiH je po prvi put na vrijeme izvršila svoju obvezu prema Energetskoj zajednici, a još je važnije da se usvajanjem NERP-a stvaraju preduvjeti za smanjenje emisija iz kotlova termoelektrana, a time i smanjenja štete po zdravlje ljudi i okoliš. Nacionalni plan smanjenja emisija za BiH se odnosi na smanjenje emisija sumpor dioksida, azotnih oksida i čvrstih čestica iz velikih postrojenja za sagorijevanje u BiH. 

U izradi NERP-a, uz predstavnike Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i Sekretarijata Energetske zajednice, učestvovali su stručnjaci elektroprivreda BiH i Republike Srpske te nadležna entitetska ministarstva koja su dala saglasnost na ovaj tekst.

Vijeće ministara BiH je donijelo više odluka s pratećim informacijama o odobravanju višegodišnjih projekata s ciljem održavanja minimuma operativnih spremnosti i sposobnosti Oružanih snaga BiH, smanjenja rizika prilikom vršenja izuzetno kompleksnih zadataka na terenu, osposobljavanja i djelovanja u široj društvenoj zajednici.

Odlukom o odobravanju višegodišnjeg projekta „Osiguranje i unapređenje operativnosti helikoptera Oružanih snaga BiH sa periodom realizacije 2016. – 2025. godina“ predviđena je kupovina l2 novih helikoptera, generalni remont i održavanje rentabilnih helikoptera. Procijenjena ukupna vrijednost projekta iznosi 300.000.000,00 KM.

Donesena je i Odluka o odobravanju višegodišnjeg projekta „Osiguranje i unapređenje operativnosti motornih vozila Oružanih snaga BiH sa periodom realizacije 2016. – 2018. godina“. Projektom je planirana kupovina 191 motornog vozila, a procijenjena ukupna vrijednost je 21.211.000,00 KM.

Vijeće ministara BiH usvojilo je i Informaciju Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice o aktivnostima Bosne i Hercegovine u sklopu Dekade uključenja Roma 2005 – 2015. godine. Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice ovlašteno je da aktivno sudjeluje u nastavku aktivnosti na integraciji i poboljšanju uvjeta života Roma putem višekorisničke IPA-e, o čemu će izvještavati Vijeće ministara BiH.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka, donijelo je Pravilnik o izmjeni Pravilnika o cijeni osobnih dokumenata, kojim je produženo važenje Pravilnika do 30.6.2016. godine.

Zaduženi su Ministarstvo civilnih poslova i Agencija za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka, da u suradnji s nadležnim institucijama, pripreme i Vijeću ministara BiH dostave prijedlog sustavnog rješenja ove problematike.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, donijelo je Odluku o preraspodjeli 2.000.000,00 KM iz proračuna Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine u proračun Fonda za povratak Bosne i Hercegovine. Ova sredstva namijenjena su realiziranju zajedničkih projekata nadležnih državnih i entitetskih ministarstava, Vlade Brčko Distrikta BiH i Fonda za povratak BiH za ostvarivanje prava iz Aneksa VII Daytonskog mirovnog sporazuma, koje odobri Povjerenstvo za izbjeglice i raseljena lica BiH.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, donijelo je Odluku o odobravanju 400.000,00 KM iz tekuće rezerve proračuna institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2015. godinu za sufinanciranje organizacije Europskog zimskog olimpijskog festivala za mlade 2017. godine u organizaciji gradova Sarajevo i Istočno Sarajevo.

Vijeće ministara BiH imenovalo je za članove Upravnog odbora Centra za informiranje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja (CIP) Helenu Lončar i Danijela Vidovića iz reda hrvatskog naroda, Aidu Durić i Seada Maslu iz reda bošnjačkog naroda, Branislava Đogovića iz reda srpskog naroda i Ivanu Novaković iz reda ostalih.

Vijeće ministara je donijelo Rješenje o razrješenju Ljerke Marić, dužnosti direktora Direkcije za ekonomsko planiranje Vijeća ministara Bosne i Hercegovine radi ispunjavanja uvjeta za odlazak u prijevremenu starosnu mirovinu. Istovremeno je za v.d. direktora Direkcije za ekonomsko planiranje Vijeća ministara BiH imenovalo Zorana Zeljku koji će dužnost direktora Direkcije vršiti do imenovanja novog direktora.

Vijeće ministara je donijelo Rješenje o razrješenju Nataše Grubiše dužnosti direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH. Istovremeno, Vijeće ministara je za v.d. direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine imenovalo Aleksandra Zolaka koji će dužnost direktora Agencije vršiti do imenovanja novog direktora, prioćeno je iz Službe za informiranje Vijeća ministara BiH. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije