Izjednačavanje vrijednosti

Zeljko i Marić pojasnili detalje međustranačkog sporazuma o Mostaru

17.06.2020.
u 21:17

Predsjednici mostarskih gradskih odbora HDZ-a BiH Slaven Zeljko i SDA Salem Marić pojasnili su novinarima detalje međustranačkog sporazuma o Mostaru.

Riječ je o "modelu B" iz dvogodišnjih pregovora kojim se, kako je rečeno, uklanja diskriminacija te izjednačava vrijednost glasa svakog birača.

- Došli smo do ovog kompromisnog rješenja koji je u suštini preslika onog starog samo što otklanja tu diskriminaciju i izjednačava vrijednost glasa svakog birača. Znači, i dalje imate šest gradskih područja, šest listi i jednu zajedničku gradsku listu - pojasnio je Zeljko.

Salem Marić ustvrdio je kako postignuti sporazum o izmjenama gradskog Statuta osigurava "dodatnu razinu jednakosti" te je izrazio nadu da će predložena rješenja biti usvojena na prvoj sjednici Gradskog vijeća Mostara nakon provedenih lokalnih izbora.

- U ovom statutu pojačana je nadležnost predsjednika Gradskog vijeća, a to je samo osporavanje odluka od strane predsjednika Gradskog vijeća, i to mogućnost suspenzivnog dejstva poziva kada ga uputi predsjednik Gradskog vijeća. Osporavanje odluka odnosi se na osnovu člana o Zakonu o principima lokalne samouprave i on je tako i prepisan kao što je i u ostalim jedinicama lokalne samouprave - kazao je Marić.

Po njegovim riječima, dogovoreno je da se u Statutu Grada Mostara, u članu koji se odnosi na gradski proračun, unese rješenje kojim se određuju dva potpisnika za sve financijske transakcije iz Proračuna Grada Mostara.

- To znači da će biti puno transparentnije trošenje sredstava - kazao je Marić.

Osvrnuo se i na pitanje pozicije mjesne samouprave, kazavši kako je sporazumom kratko precizirano da se ona provodi u Gradu Mostaru preko gradskih područja i mjesnih zajednica.

- Što se tiče nadležnosti gradskih područja, nije točna informacija da ona imaju mogućnost blokade. Svi prostorno pravni akti donose se na Gradskom vijeću dvotrećinskom većinom, a oni planski akti koji se odnose na gradska područja idu na prijedlog komisija gradskih područja - kazao je Marić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije