raste broj putnika

Željeznički putnički promet polako se budi u BiH

20.01.2019.
u 12:02

Za razdoblje siječanj - rujan 2018. godine ukupno je željeznicama prevezeno 413 tisuća putnika

Željeznički putnički promet polako se budi u Bosni i Hercegovini. Za razdoblje siječanj - rujan 2018. godine ukupno je željeznicama prevezeno 413 tisuća putnika, a što predstavlja povećanje od 21,8 posto u odnosu na isto razdoblje  2017. godine, podaci su Agencije za staistiku BiH, piše Indikator.ba. 

Ukupni putnički kilometri iznosili su 30.149, što je više za 43,3 posto nego u istom razdoblju prethodne godine. 

Ipak, željeznički promet se u Bosni i Heregovini, za razliku od razvijenih europskih zemalja, rijetko koristi, te je njegovo učešće u ukupnom prijevozu putnika svega 3 posto. 

Značajno ga nadmašuje zračni promet koji u BiH ima udio od 11 posto, dok preostala glavnina prometa od 86 posto otpada na cestovni promet. 

Željeznička poduzeća u Bosni i Hercegovini uglavnom žive od teretnog prijevoza. Tako je u ukupnom prihodu, koji je u trećem tromjesečju 2018. godine iznosio 32,8 milijuna KM, teretni promet sudjelovao sa gotovo 95 posto. 

Putnički promet je u tom tromjesečju ostvario svega 897 tisuća KM prihoda, što predstavlja udio u ukupnom prihodu od 2,7 posto. Preostalih 821 tisuću KM željeznice su ostvarile od ostalih prihoda. 

Željeznički putnički promet svake godine subvencioniraju oba bh. entiteta, a daljnja ulaganja u modernizaciju željeznica sasvim sigurno bi doprinijela još većem korištenju ovog vida prijevoza. 

Na željeznicama u Bosni i Hercegovini na kraju trećeg tromjesečja 2018. godine ukupno je bilo 5.740 zaposlenih.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?