Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Željeznice FBiH povezuju Sarajevo, Tuzlu i Banju Luku

31. srpnja 2017. u 10:01 0 komentara 149 prikaza

Željeznice Federacije BiH od 1. kolovoza 'BH vozom' će povezati Sarajevo, Tuzlu i Banju Luku, priopćila je Uprava Željeznica FBiH nakon postignutog sporazuma sa Željeznicama RS.

- Ovo je prvi put da Tuzla bude povezana željezničkim putničkim prometovanjem s Banjom Lukom. Mi na ovaj način, modernim 'Talgo garniturama' povezujemo tri najveća centra u državi. Ranije smo 'BH vlak' stavili u promet prema Zenici i Doboju, a nešto kasnije prema Mostaru i dalje prema jugu. Ostaje nam da završimo projekat elektrifikacije dijela pruge u Krajini i na taj način povežemo i Bihać s glavnim gradom i regionalnim centrima. To bi značilo konačno i potpuno uvezivanje putničkog željezničkog prometa u državi - izjavio je Enis Džafić, generalni direktor Željeznica FBiH.

Ovim se u promet uvodi 'BH vlak' na relaciji Sarajevo-Doboj-Banja Luka, kao i lokalni putnički vlakovi na relaciji Doboj-Tuzla-Doboj, koji će ostvarivati veze sa Sarajevom i Banjom Lukom.

Džafić dodaje da Željeznice FBiH jačaju iz dana u dan i da su u posljednjih godinu dana značajno unaprijedile usluge putničkog saobraćaja u zemlji.

- Bez obzira na prepreke, Željeznice FBiH ostaju kičma razvoja Bosne i Hercegovine u transportno-komunikacijskom smislu. Povezivanjem velikih gradova u državi, ŽFBiH ostvaruju svoju misiju, a to je slobodan i neometan protok ljudi i roba na cijeloj teritoriji - zaključio je Džafić.

Redovna cijena karte na relaciji Sarajevo-Banja Luka je 25,80 KM (povratna 41,70 KM), na relaciji Sarajevo-Tuzla je 21,40 KM (povratna 34,60 KM), a na relaciji Tuzla- Banja Luka 20,00 KM (povratna 32,40 KM), priopćeno je iz Željeznica FBiH.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.