Intervju Nova hrvatska europarlamentarka Željana Zovko

Željana Zovko: Ulazak u parlament otvara za BiH nove mogućnosti

22.12.2016.
u 07:00

Željana Zovko prva je hrvatska europarlamentarka koja ima dvojno državljanstvo – i hrvatsko i bosanskohercegovačko. Na tu poziciju stigla je s mjesta prve diplomatkinje nama susjedne zemlje u Vječnome Gradu, što je dijelu javnosti u Bosni i Hercegovini poslužilo za negativne komentare. U Europskom parlamentu naslijedila je Davora Ivu Stiera, nakon što je on postao hrvatski ministar vanjskih poslova. Bogata je diplomatska i politička karijera Željane Zovko, profesorice francuskog jezika i književnosti, koja ima dobru komunikaciju s premijerom Andrejem Plenkovićem.

Bila je veleposlanica BiH u Parizu i Madridu, savjetnica za vanjsku politiku hrvatskog člana Predsjedništva BiH te predsjedatelja Vijeća ministara, stalna predstavnica BiH pri UNESCO-u, a među najzaslužnijima je i za to što je povijesni Stari most iz njezina rodnoga grada upisan na listu svjetske baštine te organizacije.

Prošla su dva tjedna otkako ste prisegnuli. Kako je biti europarlamentarka?

Posao europarlamentarca izuzetno je važan, zahtijeva aktivan angažman u radu svih odbora i tijela parlamenta, ali i na terenu među biračkom bazom. Ovaj posao prvenstveno je prilika da se jasno artikuliraju stavovi o određenim pitanjima te da se suradnjom s drugim kolegama neki problemi stave na više mjesto dnevnog reda i aktualiziraju. U ova dva tjedna zaista sam mnogo naučila o parlamentarnim procedurama i radu cjelokupne institucije koji se odvija iza kulisa. Moram izraziti zahvalnost svim članovima hrvatske delegacije, ali i kolegama iz drugih država na svesrdnoj pomoći.

Cijeli intervju čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Komentara 1

BR
brodarevac
09:35 22.12.2016.

Kako je dobro biti Hrvat u BiH prvo imaš ogromne šanse (bar 5x veće od bošnjaka) da radiš na državnim jaslima (zbog preraspodejele stolica i malog broja Hrvata). Zatim kad ti to dosadi ili kad budeš istrošen u BiH a ti pređeš u Hrvatsku pa odeš u parlament kao Božo (ljibi ga majka) ili ova ljepotica koja je prvo predstavljala BiH a sad Hrvatsku. Ali ko i ona i Božo većina nažalost ipak gleda da pobjegne iz ove bjede i prljavštine u kojoj se samo somovi dobro snalaze (Bluz mutne vode Đoka je to lijepo opjevo).

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije