korisno

Želite uštedjeti veći iznos novaca? Držite se ove japanske metode

shutterstock
14.04.2021.
u 08:21

Tajna je u zapisivanju svih troškova, prihoda i ušteđevine.

Ako vam lockdown i ograničena druženja i putovanja nisu pomogli da uštedite veću svotu novca, možda biste trebali isprobati japansku Kakeibo metodu štednje koja u prijevodu znači 'računovodstvo kućanstva'.

Osmislila ju je prva ženska novinarka u Japanu, Hani Motoko, još 1904. godine, a kako tvrde mnogi koji su je isprobali, ova metoda štednje novaca zaista djeluje - čak i kod onih koji obožavaju trošiti i šopingirati.

Kako prenosi Bright Side, prvi korak je zapisivanje u bilježnicu - ne u mobitel i računalo!

Uzmite jednu bilježnicu u kojoj ćete voditi financije i redovito zapisujte sve što ste potrošili. Drugi, možda i najvažniji korak je izrada mjesečnog kalendara primanja.

Napravite četiri stupca koji prikazuju tjedne u mjesecu. Početkom mjeseca upišite dohodak za koji sigurno znate da ćete ga dobiti i jasno ga označite jednom bojom, a zatim svaki dodatni prihod koji dobijete nakon toga zabilježite u drugoj boji.

Nakon toga nacrtajte drugu tablicu u kojoj ćete zapisati koliko novaca biste voljeli uštedjeti tog mjeseca, a zadnji korak neka bude tablica svih obaveznih troškova poput stanarine, režija, hrane, računa za internet i mobitel...

Zapišite i sve stvari koje vam ne trebaju, ali biste ih voljeli kupiti. Podijelite ih na kategorije - troškovi života, zabava, obrazovanje i kultura i ostalo. Na kraju svakog mjeseca analizirajte troškove i provjerite jeste li se držali u svojim okvirima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?