Radni uvjeti utječu na plodnost:

Želite li ostati trudne izbjegavajte rad do kasnih večernjih sati

trundica
08.02.2017.
u 16:45

U studiji su sudjelovale žene starije od 35 godina koje su prošle barem jedan tretman in vitro oplodnje.

Istraživanje koje su proveli američki znanstvenici, a koje je objavljeno u časopisu Occupational and Environmental Medicine, pokazalo je da su žene koje rade noću ili do kasnih večernjih sati te one koje rade fizički zahtjevne poslove, imale manji broj oocita nakon kontrolirane hiperstimulacije jajnika.

Ovo istraživanje pruža uvid u moguće mehanizme koji povezuju uvjete rada sa smanjenjem plodnosti i poremećajem unutarnjeg sata.

U studiji je sudjelovalo 437 pacijentica iz klinike za plodnost, u dobi iznad 35 godina. Njih 313 koje su prošle bar jedan tretman in vitro oplodnje su reagirale slabo na stimulaciju jajnika, odnosno imale su u prosjeku 14,5 posto manje zrelih oocita od žena koje rade uredne smjene i fizički laganije poslove. 

Za sve žene koje žele postati majke ovo istraživanje je važno jer ukazuje na činjenicu da radni uvjeti utječu na plodnost te iznošenje trudnoće do kraja, prenose Vijesti hr.

No, u studiji je sudjelovalo manje od 500 žena, što nije dovoljno da bi se isključili drugi čimbenici koji utječu na smanjenje plodnosti, kaže endokrinolog Channa Jayasena.  

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije