Damir Knezović, kandidat HDZ-a BiH na listi Gradske izborne jedinice za Gradsko vijeće

Želimo moderan Mostar, privlačan investitorima te na primjer svima

damir knezović
11.12.2020.
u 11:30

Damir Knezović, kandidat HDZ-a BiH na listi gradske izborne jedinice za Gradsko vijeće Mostara, u intervjuu za Večernji list govori o prioritetima na kojima će vijećnici stranke raditi nakon konstituiranja novog Vijeća te poručuje kako je cilj moderan europski grad otvoren za investicije, koji će raditi sve na zadržavanju mladih i osiguranju uvjeta za otvaranje što većeg broja radnih mjesta. Pred novim Gradskim vijećem je, ističe on, niz obveza, počevši od regulacijskih planova pa do tematike mjesnih zajednica, a najavio je i izgradnju novih poduzetničkih zona, piše Večernji list BiH.

 

Kandidat ste HDZ-a BiH na listi gradske izborne jedinice za Gradsko vijeće Mostara. Iza sebe imate bogato iskustvo u kontekstu funkcioniranja grada. Što je bio ključni motiv s kojim ste odlučili preuzeti ovu odgovornost?

Predložili su me temeljni ogranci stranke Bijelo Polje, Drežnica, Vrapčići i Gnojnice. Radnim iskustvom vezan sam uz mjesne zajednice, a bio sam vijećnik u bivšoj općini Sjever te sam stekao određena iskustva.

Također sam politički aktivan od 1996. godine i bio sam u svakom sazivu izvršnih odbora Temeljnog ogranka Bijelo Polje. Član sam Gradskog odbora HDZ-a BiH u pet posljednjih saziva, a u dva sam dopredsjednik Odbora, odnosno predsjednik Podobora za gradska područja Sjever, Stari grad i Jugoistok. Motivi koji su utjecali na mene da se kandidiram proistječu iz toga jer smatram kako imam određena znanja i iskustva koja mogu pružiti kroz doprinos u radu novog Gradskog vijeća.

 

Dolazite iz područja grada u kojemu su Hrvati u manjini. Koji su problemi i izazovi s kojima se susreću Hrvati na prostoru sjevera grada, ali i ostalih područja gdje nisu zastupljeni kao negdje drugdje?

Problemi Hrvata na lijevoj obali malo su drukčije prirode. Problem je kako dijete koje pohađa nastavu na desnoj obali dovesti do škole. Naravno, imamo vrlo korektnu suradnju s Mo busom gdje je uspostavljen dovoljan broj linija.

Naravno, tu su problemi infrastrukturne prirode gdje mi na neki način ne odlučujemo o novcu koji imaju gradska područja Sjever, Stari grad i Jugoistok. Pokušavamo u dogovoru s ljudima koji predstavljaju ta područja riješiti infrastrukturne probleme. Nekad naiđemo na korektnu suradnju, nekada to ide malo teže. A u svakom slučaju, suradnja je korektna, ali postoji još dosta prostora da se to popravi i bude bolje.

 

Kako teče proces realizacije infrastrukturnih projekata na području u kojemu su Hrvati u manjem broju zastupljeni?

Iz ovih sredstava koje mi imamo pokušavamo našim povratnicima osigurati život dostojan čovjeka; izgradnjom prometnica, rasvjete, obnovom kuća. Evo, imamo dosta kuća u Gnojnicama, Bijelom Polju, Drežnici i Grabovici koje su neobnovljene. Upravo sada u tijeku je obnova nekoliko hrvatskih kuća na prostoru lijeve obale. Svakodnevno se suočavamo s problemima, ali pokušavamo ih zajedno s povratnicima riješiti.

Jedno od prioritetnih pitanja izgradnja je zgrade područne škole u Vojnom koje pripada području Zapad.

Podnijeli smo zahtjev za izdavanje urbanističke suglasnosti. To će biti škola s pet učionica, jednom dvoranom i u proračunu Grada Mostara za ovu godinu izdvojeno je 200 tisuća maraka. To je nedovoljno jer po projektnoj dokumentaciji iznos je oko 600 tisuća maraka. Međutim, bitno je započeti s projektom i vjerujem da će županijska Vlada pomoći, a obratit ćemo se i Vladi Republike Hrvatske.

 

Kolika je zapravo važnost ovogodišnjih lokalnih izbora u kontekstu funkcioniranja grada, a posebice kada je riječ o onim razvojnim projektima koji su na čekanju?

Neki projekti su započeti, ali su zaustavljeni zbog nepostojanja Gradskog vijeća, poput donošenja novih regulacijskih planova. Također, imamo tri komunalna poduzeća, a započet je proces ujedinjenja. Trenutačno je grad prljav i trebamo ga očistiti, odnosno vratiti mu prijeratni sjaj koji je bio prepoznatljiv. Uvjeren sam da ćemo formiranjem novog Gradskog vijeća riješiti taj problem, kao i problem odvoza otpada. Želimo imati jedan moderan europski grad. To građani Mostara zaslužuju. Pred nama je rješavanje brojnih pitanja - od biranja novog menadžmenta javnih poduzeća, preko projekta izgradnje sportske dvorane pa do sustavnog rješavanja pitanja parkiranja. Imamo i urađen projekt nove dvorane kod Osnovne škole Ilije Jakovljevića.

Sve su to neke obveze koje čekaju Gradsko vijeće. Naravno, potrebno je urediti i tematiku mjesnih zajednica te usvojiti i novi Statut Grada Mostara.

 

Kakvi su planovi kada je riječ o privlačenju novih investicija?

U tome je kontekstu potrebno raditi na izgradnji novih poduzetničkih zona, čime želimo privući nove investicije koje će voditi otvaranju novih radnih mjesta.

Dobra poduzetnička klima vodit će razvoju lokalnog gospodarstva, a nama je prioritet kako zadržati mlade ljude, odnosno stvoriti im perspektivu i radna mjesta kako bi mogli ovdje graditi budućnost. To je i obveza budućeg Gradskog vijeća, a cilj je da se iz grada Mostara ne ide, već da se u grad Mostar dolazi.

 

Kakav rezultat HDZ-a BiH očekujete u kontekstu zastupljenosti u novom Gradskom vijeću? Koje prioritetne poteze imate namjeru povući u vremenu nakon izbora?

Ja ne bih bio na listi da nisam uvjeren da ove kandidatkinje i kandidati neće činiti većinu u novom Gradskom vijeću. Vjerujem kako ćemo imati natpolovičnu većinu i gradonačelnika u imenu doktora Marija Kordića. Trenutačno poduzete aktivnosti idu u smjeru dobrog rezultata i mislim da su građani prepoznali važnost izbora te da će iskoristiti svoje biračko pravo i glasati za kandidate HDZ-a BiH.

 

Mislite li kako će novo Gradsko vijeće biti prostor na kojemu će se krojiti politika koja će ići u interesu razvoja grada?

Potrebno je tražiti rješenja koja će biti u interesu svih građana bez obzira na nacionalnost te pokušati ići u smjeru razvoja grada Mostara u infrastrukturnom, ekonomskom i svakom drugom pogledu. Moramo stvarati pretpostavke za bolji i kvalitetniji život te vjerujem da će buduće Gradsko vijeće biti okrenuto budućnosti.

Cilj nam je europski moderni grad koji će biti primjer gradovima u okruženju, a lokalna sredina funkcionalna i učinkovita u interesu svih.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije