Miro Kovač

Želimo da Hrvati budu "motor" europskih integracija BiH

Miro Kovac
29.01.2016.
u 17:10

Želimo da Hrvati u BiH u dijalogu s Bošnjacima i Srbima nađu najbolji mogući model funkcioniranja BiH. Želimo da kao takvi Hrvati budu najbolji mogući „motor“ europskih integracija BiH, ali i da BiH krene putem uključenja u EU, naglasio je Kovač

Ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Miro Kovač odabrao je Bosnu i Hercegovinu za prvi službeni posjet nakon imenovanja na tu funkciju. Nakon serije političkih razgovora koje je imao u Sarajevu, ministar Kovač je dao intervju za Fenu u kome govori o odnosima dvije zemlje, europskom putu BiH i odnosu nove hrvatske vlade prema bh. Hrvatima.

Govoreći o ključnim političkim problemom u odnosima Hrvatske i BiH te što će biti prioritet nove hrvatske vlade u rješavanju otvorenih pitanja, kaže kako sada žele podržati kandidaturu BiH za članstvo u Europskoj uniji i misle da će kandidatura biti pozitivna za Reformsku agendu koja je u BiH u opticaju. 

- Sama kandidatura će pomoći i dati života državnoj administraciji da se radi efikasno. Kada su u pitanju odnosi naših dviju zemalja ići ćemo na potpisivanje sporazuma o europskom partnerstvu kako bismo mogli pružati tehničku potporu BiH nakon podnošenja kandidature. Tu mislim na administrativne prve korake kao što je ispunjavanje upitnika, a bit će važno i da se stvori jedan novi radni odnos između dvije vlada odnosno Vlade Hrvatske i Vijeća ministara kako bismo postupno rješavali sva otvorena pitanja i dijalogom između izvršne vlasti u dvije zemlje, istaknuo je Kovač. 

Na upit hoće li se održavati zajedničke sjednice dvije vlade, kaže kako bi volio da se to ostvari. A govoreći što su glavni aduti za dodatni napredak u odnosima BiH i Hrvatske, naglašava kako će on uvijek naglašavati one stvari koje su pozitivne. 

- Imamo vrlo razvijene ekonomske odnose. Jako puno građana BiH ljetuje u Hrvatskoj, ima rodbinu u Hrvatskoj, a puno Hrvata iz  Hrvatske ima također rodbinu u BiH. Mi smo tijesno povezani i treba naglašavati sve ono što je dobro na planu kulture, glazbe, znanosti. Imamo pregršt kontakata i ja ne znam zemlju s kojom je Hrvatska povezanija nego što je s Bosnom i Hercegovinom. Budimo ponosni na to i naglašavajmo one stvari koje su pozitivne u odnosima, a rješavajmo one stvari koje su problematične s jednim pozitivnim, konstruktivnim i prijateljskim stavom. Tako ćemo ih i uspjeti riješiti, kaže Kovač.  

Najavio je da će se u hrvatskoj vanjskoj politici prestati koristiti termin „regija“, što je u dijelu javnosti protumačeno i kao svojevrsni politički zaokret Hrvatske kada su u pitanju susjedne zemlje, no Kovač ističe kako je zapravo rekao da je „regija“ nejasan pojam, jer je regija sve ono što nas okružuje. 

- Koristit ćemo termin „susjedstvo“ koji je vrlo precizan. Hrvatska je sjecište vertikalne suradnje središnje Europe i horizontalne suradnje prostora jugoistočne Europe i Hrvatska mora iskoristiti taj svoj položaj koji je vrlo specifičan, pojasnio je. 

Na upit kako gleda na trenutačnu poziciju bh. Hrvata i odnos Hrvatske prema bh. Hrvatima te hoće li se taj odnos promijeniti nakon smjene vlasti u Hrvatskoj, ministar Kovač ističe kako su Hrvati u BiH jedan od triju konstitutivnih naroda i žele da ostvare punu ravnopravnost. 

- Želimo da u dijalogu s Bošnjacima i Srbima nađu najbolji mogući model funkcioniranja BiH. Želimo da kao takvi Hrvati budu najbolji mogući „motor“ europskih integracija BiH, ali i da BiH krene putem uključenja u Europsku uniju te da se dogode potrebne ekonomske i socijalne reforme kako bi društvo bilo što prosperitetnije, naglasio je Kovač.

Ključne riječi

Komentara 1

SO
soko1
18:40 30.01.2016.

Do kada će Hrvati u BiH biti nekakvi "motori", treba napraviti treći entitet i eto pa nek s epokreće i motorizira ko hoće ili nek ide biciklo.Dosta je ludosti.Do sada smo u Bosni dobro pomuženi....

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije