Intervju Marinko Čavara

Želi se realizirati projekt u korist samo jednog naroda

Marinko Čavara
27.05.2019.
u 11:00

Predsjednik Federacije BiH i dopredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara u intervjuu za Večernji list BiH govori o problematici uspostave vlasti, kao i potrebi promjene Izbornog zakona na način da se provedu presude Ustavnog suda BiH koje govore o konstitutivnosti naroda. Potvrdio je kako se nedavno u okviru HNS-a razgovaralo o rješenjima u kontekstu odluka Ustavnog suda te je zauzet stav kako je onaj prijedlog koji je već upućen u parlamentarnu proceduru za HNS najprihvatljiviji. Govoreći o vlasti, naglasio je kako Vijeće ministara treba što prije uspostaviti, dodavši kako Bosnu i Hercegovinu čekaju obveze na europskom putu. Kada je riječ o Federaciji, rezultat hrvatskih stranaka je takav, naveo je Čavara, da mogu tražiti poštivanje Ustava BiH, a samim tim i poštivanje odluka Ustavnog suda BiH. U kontekstu proteklih izbora, Čavara je upozorio kako su oni rezultirali izborom dvaju bošnjačkih članova Predsjedništva poručivši kako je stoga nužno raditi na promjenama izbornog zakonodavstva. Unatoč pokušajima HNS-a da se postigne dogovor glede nužnih promjena, nije bilo spremnosti partnera, a Čavara je mišljenja kako bi u suprotnom danas imali normalno stanje te regularne izbore.

Što je zapravo uzrok situacije u kojoj do sada nije postojala mogućnost provedbe odluka Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda?

Treba reći kako su bez provedbe odluke Ustavnog suda o ravnopravnosti naroda rezultati izbora suprotni, možemo reći, Ustavu. Dobili smo dva bošnjačka člana Predsjedništva. Normalno da u tim okolnostima provedba vlasti teče otežano iz razloga što oni koji su napravili ovakvo stanje, izborom dvaju članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda i nespremnošću provesti odluke Ustavnog suda, žele do kraja realizirati taj projekt i uspostaviti neko stanje koje odgovara samo jednom narodu u BiH.

Cijeli intervju čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije