Zelenski na presici s Plenkovićem: “Pregovori s Rusijom nemaju nikakovg smisla”

31.03.2023.
u 21:04

 

Hrvatski premijer Andrej Plenković sudjelovao je na sastanku "Buča - odgovornost Rusije za zločine u Ukrajini" na kojemu je bio i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. Nakon summita su održali konferenciju za medije.

Zelenski se zahvalio državnicima koji su stigli u posjet, a potom je poručio da pregovori s Rusijom nemaju smisla.

“Želim zahvaliti ponajprije svim zemljama, državnicima koji su sada s nama, apsolutno svima, predsjednici Moldavije, premijeru Slovenije, Slovačke i Hrvatske i svim državnicima koji su danas s nama. Iznimno je važno što je više od 50 zemalja danas sudjelovalo u ovom susretu”, kazao je Zelenski i dodao:

“Rusija je potpuno izgubila kredibilitet kao država pod vodstvom predsjednika Putina. Pregovori s takvom zemljom jednostavno nemaju nikakvog smisla jer vidimo da čini ratne zločine zbog kojih predsjednik Rusije ne žali, ne štedi ni Ukrajince ni svoje državljane. Bjelorusija je također izgubila subjektivnost i kredibilitet jer ona trenutačno uopće ne može utjecati na to želi li nuklearno oružje na svojem teritoriju.”

“Mislim da su ovdje tri pitanja o održivosti, prvo je pitanje entuzijazma prema ukrajinskom narodu, prema ukrajinskom narodu i vojsci te vodstvu. Drugo je pitanje održivosti kontinuirana potpora Ukrajini koje je sada politički snažnije nego prema bilo kojem drugom slučaju desetljećima unatrag. Očita je u financijskim i gospodarskim terminima i kao takva mora opstati kako bi Ukrajina mogla funkcionirati kao država. Moramo govoriti o stalnoj i postojanoj vojnoj pomoći demokratskog svijeta jer bez nje Ukrajina se neće moći održivo obraniti, kratkoročno, dugoročno i srednjoročno”, izjavio je premijer Plenković, a prenosi HRT.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije