Mladen Bošković:

Žele ukinuti sve što nosi hrvatski predznak. To nećemo dopustiti

22.12.2017.
u 09:00

Prekidom sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH za sada je zaustavljeno usvajanje zaključka bošnjačkih stranaka, koji je inicirao SDP, da se iz javnih poduzeća izbaci hrvatski prefiks i naziv “Herceg Bosna”. Što će dalje biti po tom pitanju i kako će funkcionirati navodna parlamentarna većina, pitali smo dopredsjedatelja Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Mladena Boškovića.

Što je pozadina priče napada bošnjačkih stranaka na sve što je hrvatsko u Federaciji?

- Zaključkom se, u jednom dijelu, traži brisanje etničkih prefiksa, a u obrazloženju se govori o nacionalnim prefiksima u javnim poduzećima koja su u vlasništvu Federacije BiH više od 50 posto. Oni žele brisanje nacionalnih, a ne etničkih predznaka. Valjda su “zaboravili” kako smo mi narod koji je ravnopravan s ostalima. Barem tako piše u Ustavu ove zemlje. To je jedan moment. Drugi je da smo mi s Hrvatskom Republikom Herceg Bosnom ušli u nešto što se danas zove Bosna i Hercegovina, odnosno državu koja je sastavljena od dvaju entiteta i Distrikta Brčko. Mi smo Herceg Bosnu unijeli u današnju BiH. Sada netko to želi izbaciti. Ovo je dekonstituiranje Hrvata, nastavak omalovažavanja. I to je stav zastupnika HDZ-a - HNS-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH. Mi smo jasno rekli kako je to neprihvatljivo za nas. I dok smo god u ovako uređenoj Bosni i Hercegovini, odnosno zajednici koju čine tri jednakopravna naroda, mi ovo nećemo i ne želimo prihvatiti.

Ali bošnjački zastupnici taj zaključak mogu usvojiti bez Hrvata...

- Oni će to usvojiti u Zastupničkom domu, ali to isto tako mora ići na Dom naroda...

Cijeli intervju čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije