Vjekoslav Mandić, ministar zdravstva FBiH

Zdravstvo nije roba, treba više ulagati radi zdravlja ljudi

09.03.2019.
u 10:00

Četiri zakona, o sanaciji medicinskih ustanova, medicinski potpomognutoj oplodnji te zabrani pušenja u zatvorenim prostorima, kao i transplantaciji i doniranju organa, donesena su ili su u fazi usvajanja. Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić ističe kako zdravstvo zahtijeva veća izdvajanja.

Poštovani ministre, prihvaćene su izmjene Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji. Što donose ljudima koji traže ovu vrstu potpore?

Mi u Federaciji prije nismo uopće imali zakon koji regulira ovo područje i njegovo samo usvajanje je velik iskorak. Ovim zakonom, koji u fokus postavlja homolognu oplodnju, uređuju se uvjeti i način liječenja neplodnosti postupcima BMPO, kao i druga pitanja od značaja za primjenu postupaka BMPO na teritoriju FBiH. Cilj zakona je omogućiti ostvarivanje potomstva i planiranja obitelji za one bračne, odnosno izvanbračne parove s bračnim sterilitetom postupcima BMPO, odnosno omogućiti im ostvarivanje njihova osnovnog ljudskog prava zajamčenog kako međunarodnim tako i domaćim dokumentima, uz osiguranje kvalitete i sigurnosti. Nakon usvajanja zakona, mi smo sada u fazi stvaranja svih pretpostavki za njegovu provedbu u praksi. Nedavno smo imenovali Povjerenstvo za primjenu postupaka biomedicinski potpomognute oplodnje koje ima vrlo široke obveze i nadležnosti glede primjene ovog zakona. Navedeno Povjerenstvo, između ostalog, u suradnji s federalnim i županijskim zavodima zdravstvenog osiguranja, treba utvrditi prijedlog obujma prava na BMPO na teret sredstava obveznog zdravstvenog osiguranja, kao i način formiranja cijene pojedinačnih postupaka BMPO. Povjerenstvo bi, također, trebalo izraditi i smjernice za obvezno liječenje neplodnosti, a u smislu definiranja primjerenih metoda BMPO.

Cijeli intervju čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije