Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Zdravstveno osigurani i budući umirovljenici

10. ožujka 2016. u 07:00 0 komentara 151 prikaza

Osobe koje predaju dokumente za mirovinu od jučer imaju pravo na zdravstveno osiguranje i u razdoblju dok čekaju odluku za umirovljenje. Naime, do sada bi pravo na zdravstveno osiguranje gubili u razdoblju od prekida radnog odnosa do dobivanja odluke za umirovljenje, zbog čega se ova kategorija stanovništva nalazila u nezavidnom položaju, s obzirom na to da su sve liječničke preglede morali plaćati.

Zdravstveno osiguranje dobili bi tek po dobitku odluke o umirovljenju, za što je nekada bilo potrebno i više mjeseci. Iz Federalnog zavoda MIO jučer su nam naveli kako će od sada oni koji predaju zahtjev za umirovljenje u ovom zavodu isti dan dobiti potvrdu s kojom će moći ostvariti pravo na zdravstveno osiguranje, odnosno na osnovi koje će moći ovjeriti zdravstvenu iskaznicu.

Ova olakšica je omogućena zahvaljujući sporazumu o suradnji između Federalnog Zavoda MIO, Porezne uprave Federacije BiH i Zavoda za zdravstveno osiguranje i reosiguranje Federacije BiH koji je potpisan prije petnaestak dana, međutim, tek su jučer otklonjene sve prepreke kako bi se potpisano moglo i realizirati. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.