SRETAN JE ŠTO JE ŽIV

Zdravstveni problemi TV voditelja: 'Preživio sam 17 moždanih udara, davali su mi samo mjesec dana života'

14.12.2021.
u 12:59

Poznati televizijski urednik, novinar i DJ Matija Lovrec (54) progovorio je o zdravstvenim nedaćama s kojima se hrabro bori već 15 godina. Povijest njegove borbe s moždanim udarima iznimno je duga, a sada je ispričao kako prepoznati simptome bolesti na vrijeme i kako izbjeći paniku.  Lovrec je prvi put o svemu progovorio u povodu Svjetskog dana moždanog udara i kampanje Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo čije je zaštitno lice.

– Svakog jutra kad otvorim oči sretan sam što sam živ, što je preda mnom novi dan s poslovnim i privatnim izazovima. Prije 15 godina, kada sam zbog dijagnoze aneurizme bazilarne arterije završio na kirurškom stolu, liječnici su mi davali samo mjesec dana života – ispričao je Lovrec za Gloriju. Bio je spiker, novinar i urednik Radija 101 i Hrvatske televizije, a danas je vlasnik privatne produkcije koja radi emisiju ''TV Automagazin'' za regionalnu televiziju Sportklub i Sportsku televiziju. – Prije petnaestak godina dulje sam se vrijeme mučio s jakim glavoboljama kojima se nije znao uzrok, a neurolog na zagrebačkom KBC-u Rebro nije mi postavio dijagnozu. Odmah sam bio operiran, napravili su mi embolizaciju stijenke arterije koja mozak opskrbljuje kisikom i krvlju kako bi se spriječilo posrnuće. Nakon uspješne operacije bio sam uvjeren da su uklonjeni svi uzroci mojih zdravstvenih nedaća.

– Nesreća nikad ne dolazi sama, pa su mi tako nakon moje prve ljubavi, aneurizme, u život ubrzo stigle i ljubavnice, tranzitorne ishemijske atake (TIA), odnosno tehnički moždani udari čiji je broj do danas narastao na dvoznamenkasti. Prve TIA-e najbolje se sjeća i pamti svaku sekundu lipanjskog radnog jutra kada mu je lijeva strana usta i lica počela trnuti nakon jutarnje šihte na Obiteljskom radiju. Prve znakove primijetio je kada je pio kavu i pušio za šankom, imao je problema s koordinacijom i gutanjem.

– Mislio sam da je to posljedica stresa i umora, bio sam pretrpan poslom i drugim obvezama. Navukao sam kacigu i sjeo na motor jer sam u podne imao zakazano snimanje reklame u studiju. Upalio sam mašinu, ali nikamo nisam otišao. Slika u vidnom polju mi se udvostručila, a oči su mi pritom bježale – ispričao je Matija. 

Shvatio je da su to simptomi moždanog udara pa je ugasio motor, skinuo kacigu i sjeo na rub pločnika. Pola sata je pratio simptome, a potom mu se stanje vratilo u normalu. Nije zvao hitnu pomoć već se sam odvezao kući, otuširao se i oprao kosu, snimio reklamu i tek se onda prijavio na hitan prijam neurološkog odjela na KBC-u Rebro.

  – Kosu sam oprao jer sam pretpostavljao da će me uputiti na pregled glave, a nisam želio da me obriju na ćelavo samo zato što mi je kosa masna od gela – prisjetio se Lovrec pa otkrio kako bi danas drukčije postupio.

– Sada bih sigurno prvo otišao u bolnicu. Kako sam tada na hitni prijam došao sam, i to na motoru, s motociklističkom kožnatom jaknom i kacigom u rukama, dežurni liječnik nije me baš ozbiljno shvatio kao prioritet. Bio sam tamo satima, a u međuvremenu sam pozvao i pokojnog oca liječnika koji je odmah dojurio k meni u čekaonicu jer mu je po priči bilo jasno o čemu je riječ. Kad sam napokon došao na red, zadržali su me na bolničkom liječenju i u iduća dva tjedna bio sam podvrgnut kompletnim neurološkim pretragama. To nije bilo nimalo zabavno, jer sam ležao u sobi u kojoj su ljudi oko mene doslovce umirali.

Matija je otada pretrpio još 16 moždanih udara u raznim prilikama i društvima, no, kako kaže, nakon još tri hospitalizacije više nije htio zauzimati krevete hitnijim slučajevima pa je na hitnom prijamu samo opisao simptome i potom na vlastitu odgovornost otišao kući. Uzroci bolesti su stres, visoki tlak i pušenje, a on se, kako kaže, po tom pitanju mogao ''pohvaliti'' cijelim paketom. Sada je otkrio koje je životne navike promijenio.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije