Potvrdio županijski sud u zagrebu

Zdravko Boras nije kriv. Hoće li se vratiti na posao u MUP ŽZH?

03.06.2021.
u 16:44

Zdravko Boras, nekadašnji ministar unutarnjih poslova Županije Zapadnohercegovačke, naime, nije kriv za kazneno djelo ‘prijevara’doznaje Bild.ba.

To je potvrdio Županijski sud u Zagrebu odbacivši žalbu DORH-a koje se žalilo na prvostupanjsku presudu iz Splita kojom je rečeno kako Zdravko Boras nije kriv.

Županijski sud u Zagrebu odbacio je kao neosnovanu žalbu DORH-a i presudio prvostupanjsku presudu kao valjanu.

Boras je u ožujku ove godine u ponovljenom suđenju na splitskom Općinskom sudu nepravomoćno oslobođen optužbi za prijevaru, kojima ga je splitski ODO teretio da je uzimao invalidsku mirovinu iz Hrvatske od veljače 2015. do kraja travnja 2016. godine, i to ukupno 95 tisuća i 491 kunu, iako na nju nije imao pravo jer je istodobno bio zaposlen kao ministar u MUP-u ŽZH-a.

Mirovina, ispalo je tako, nije bila problematična jer je Boras ranije predao potrebnu dokumentaciju kojom je dokazao da je zaposlen te da ne može primati mirovinu.

Dogodio se, međutim, neki šum pa Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje nije dobio informaciju iz BiH, odnosno iz FBiH.

Osim toga, Borasu je 2013. status HRVI-a oduzeo tadašnji ministar Fred Matić.

Odlukom tadašnjeg ministra branitelja Predraga Matića, Boras je, uz neke druge pripadnike HVO-a, izuzet iz prava koje branitelji u Republici Hrvatskoj imaju.

– Ja sam odlikovani natporučnik HV-a i bojnik HVO-a i onda mi se kaže da nemam pravo na status u državi Hrvatskoj koju sam branio. Žalosno je na što su dovedeni hrvatski branitelji, da nemamo nikakva prava. Što sam ja trebao čekati da mi se netko smiluje, trebao sam pristati da moja djeca žive od zraka?! U sklopu međunarodne pravne pomoći saslušan sam u studenom prošle godine i pitali su me jesam li spreman vratiti novac. Da, jesam, vratit ću ali tek kad se utvrdi tko je kriv. Hrvatska je pravna država i vjerujem u valjani pravorijek i spreman sam za svaku suradnju i dogovor – komentirao je tada Boras svoj slučaj.

– Radi se o pripadnicima HVO-a s takozvanog Južnog bojišta, uvedenim u mirovinski sustav Hrvatske. Rješenja su sporna jer su nastala na temelju potvrda o ratovanju koje je 1996. potpisao tadašnji član Zapovjedništva Južnog bojišta, general Ljubo Ćesić Rojs. Sva rješenja su identična i u svima piše da je osoba ranjena na Južnom bojištu. Zanimljivo je i da se to bojište proteglo od Posavine do dubrovačkog zaleđa – izjavio je tada novinarima Predrag Matić.

Dio tada smijenjenih branitelja ostvario je ponovno svoja prava nakon što je resorno ministarstvo preuzeo Tomo Medved, a javnost je zapamtila jedan ‘skeč’ u kojemu se Matić rugao nekadašnjim pripadnicima HVO-a.

Inače, Boras je zbog ove afere smijenjen s mjesta čelnog čovjeka MUP-a ŽZH odlukom predsjednika vlade te županije Zdenka Ćosića.

Ne njego mjesto je došavo David Grbavac koji i trenutno obnaša tu funkciju.

U izjavi za Bild.ba nekadašnji ministar Boras je rekao kako je “pravda spora ali dostižna”.

Ostaje za vidjeti hoće li Boras biti vraćen na službu u MUP-u ŽZH-a s obzirom na to da je dao ostavku zbog kazenog djela kojeg ga je sud oslobodio.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije