Intervju Predsjednik Vlade ZH županije

Zdenko Ćosić: Bošnjački i srpski vođe rade na podjeli BiH

08.11.2017.
u 08:00

Predsjednik Vlade Zapadnohercegovačke županije Zdenko Ćosić u intervjuu za Večernji list govori o financijskom stanju ove županije, stabilizaciji proračuna i redovitom izmirenju obveza. Dotaknuo se i planova u sljedećoj godini te podsjetio na činjenicu da još uvijek ostaje ključni problem nepravedne raspodjele prihoda, o čemu ovisi kvaliteta života stanovništva ove županije. Ćosić je komentirao i konstantnu majorizaciju Hrvata u BiH, koji su, kao najmalobrojniji narod, ostali jedini zagovornici vrijednosti na kojima BiH može opstati.

Ovaj sastav Vlade ZHŽ-a uskoro će napuniti tri godine mandata. Što je napravljeno u te tri godine i je li se moglo bolje?

- Nezahvalno je biti sam sebi recenzent, sam sebi ocjenjivač ili sudac. Bit će najbolje podsjetiti na probleme koji su prije tri godine bili svakodnevna tema - sindikati su stalno bili u štrajkovima upozorenja i pripremali se za generalni štrajk, majke su se vraćale s rodiljskoga dopusta, a da još nisu bile primile prvu rodiljsku naknadu, porezna su tijela prijetila blokadom računa, nismo imali asistente u nastavi, federalne vlasti odbijale su svaki razgovor o pravednijoj raspodjeli prihoda... Danas tih problema nemamo. Ostaje, istina, ključni problem nepravedne raspodjele prihoda, o čemu ovisi kvaliteta života naših građana. Netko bi rekao da su to normalne stvari. Točno! I mi kažemo kako je to normalno, ali podsjećamo na sve što je trebalo proći kako bismo postali “normalni”. Ako se uspoređujemo, onda se treba uspoređivati s onima koji su imali iste startne pozicije. Kao i u sportskom natjecanju - ako je netko krenuo na trkalištu djelić sekunde prije, rezultat se ne priznaje, utrka se ponavlja. Mi smo, po svim pokazateljima, u vrhu - odmah iza privilegirane Sarajevske županije.

Kakvi su planovi za iduću godinu koja je ujedno i izborna?

- Iduću godinu trebalo bi obilježiti znatno poboljšanje stanja u školstvu s obzirom na novi zakon koji ćemo imati do nove godine. Taj posao treba odraditi mirno i uz sudjelovanje svih zainteresiranih strana te maksimalnu otvorenost prema javnosti. Očekujem znatan pomak u školstvu kao što smo učinili pomak s novim kolektivnim ugovorima koji su bili preduvjet rješavanju problema u školstvu. Isto tako, iduće godine moramo riješiti preostale probleme vezane uz neprivatiziranu imovinu i mijenjati sustav subvencija našim studentima, odnosno transparentnije urediti odnose između naše županije i zajedničkih institucija.

Cijeli intervju čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH

Komentara 1

BR
brodarevac
09:49 08.11.2017.

Napišite nešto o pismu HDZ1990 Hrvatskoj o politici HDZa koji raseljava ne samo Hrvate no i sve mlade u BiH zajedno sa svojim povezicama SDA SNSD ...

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?