Strah i od pojačanog migrantskog vala u BiH

Zbrinjavanje, odvraćanje i readmisija ostaju prioriteti i bh. vlasti i Europske unije

Migranti
26.03.2023.
u 08:00

Postoje različite informacije o mogućem priljevu novih ilegalnih migranata u BiH preko Srbije, ali čini se da je BiH trenutačno mnogo spremnija nego što je bila prije nekoliko godina

Dolaskom toplijeg vremena postoji realna opasnost da se pojačaju ilegalne migracije preko teritorija Bosne i Hercegovine, piše Večernji list BiH.

Zapadnobalkanska ruta kojom se migranti prebacuju iz Azije i Afrike prema Europskoj uniji aktivna je već godinama, ali je činjenica da trenutačne brojke nisu zabrinjavajuće.

Pomoć od EU-a

U četirima privremenim prihvatnim centrima u BiH se, prema podacima s početka ovog mjeseca, nalazi 745 migranata, od kojih 154 osobe borave u dvama privremenim prihvatnim centrima u Unsko-sanskoj županiji, a 487 u dvama centrima na širem području Sarajeva. No, prema podacima Ministarstva sigurnosti BiH o registriranim migrantima u BiH, jasan je obrazac njihove visoke mobilnosti u BiH.

Migranti se kraće zadržavaju na teritoriju BiH na svom putu do željene destinacije, što uzrokuje veću potražnju u prihvatnim centrima za neprehrambenim artiklima, pomoć u zaštiti, upućivanje na medicinske i psihosocijalne usluge i druge servise koji su dostupni tijekom njihova boravka. Zanimljiv je podatak da u strukturi migranata u prihvatnim centrima dominiraju oni iz Afganistana, a po brojnosti slijede državljani Kube i Maroka. Naravno, ove podatke treba uzeti s rezervom jer uključuju migrante koji se nalaze "izvan sustava", odnosno izvan prihvatnih centara u BiH.

Postoje različite informacije o mogućem priljevu novih ilegalnih migranata u BiH preko Srbije, ali čini se da je BiH trenutačno mnogo spremnija nego što je bila prije nekoliko godina. U Bosni i Hercegovini trenutačno postoje četiri privremena prihvatna centra za migrante, tražitelje azila i izbjeglice s ukupno 4577 kreveta te je njihova popunjenost znatno ispod maksimuma.

Značajnu pomoć BiH očekuje od Europske unije, a tijekom razgovora koje je imao u Bruxellesu ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić s povjerenicom EU-a za unutarnje poslove Ylvom Johansson tema je bila i angažman snaga Frontexa u BiH. Kako je službeno priopćeno, izražen je optimizam u pogledu potpisivanja sporazuma o suradnji i s ovom EU agencijom. O tome se već dulje govori, ali zbog unutarnjih nesuglasica u BiH suradnja još nije operacionalizirana. To bi svakako bila velika pomoć BiH u boljem nadzoru državne granice.

Inzistiranje na readmisiji

Iz međunarodnih organizacija ističu kako se migracije sve više moraju promatrati kao fenomen kojim se treba upravljati, a ne kao hitnu situaciju koju treba izbjeći. Regija zapadnog Balkana bilježi stabilne i redovite migracijske tokove od 2015. godine i potrebu prelaska na strukturiranije upravljanje tim tokovima u cilju pronalaženja održivih rješenja. Međunarodna organizacija za migracije (IOM), u suradnji s relevantnim državnim institucijama i agencijama, radi na pronalaženju srednjoročnih i dugoročnih rješenja i mehanizama za podršku migrantima poboljšanjem pristupa pravima i humanitarnoj privremenoj zaštiti, spajanju obitelji i drugim oblicima rješavanja statusa u okviru postojećih zakonskih okvira.

Ovo će biti dopunjeno kreiranjem programa za povećanje društvene uključenosti ljudi u pokretu, osobito onih koji su najranjiviji, i gdje je to zakonski moguće, usklađivanjem njihovih vještina s potrebama lokalnog tržišta rada. Readmisija i povratak, uključujući sporazume o readmisiji i/ili operativne okvire za standardizaciju i olakšavanje procedura i omogućavanje povratka, značajni su u novom cijelom spektru IOM-a o povratku i readmisiji. Suradnja i inkluzivni dijalog sa zemljama podrijetla, uz podršku Europske unije, poručuju iz IOM-a, ostaju u fokusu njihova rada u Bosni i Hercegovini.

Što se same države tiče, ona će svakako i u budućnosti morati inzistirati na readmisiji, odnosno povratku ilegalnih migranata u zemlje podrijetla. Potpisivanje bilateralnih sporazuma o tomu ide sporo i za sada se najdalje odmaklo u provedbi sporazuma s Pakistanom. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?