Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Zbog vršnjačkog nasilja u Nevesinju šest učenika će promijeniti školu, a troje dobilo ukor direktora

09. prosinca 2021. u 07:26 0 komentara 203 prikaza

Zbog vršnjačkog nasilja u Osnovnoj školi u Nevesinju je šest učenika dobilo disciplinsku mjeru premještanja iz središnje škole u područni odjel, dok su tri učenika dobila ukor direktora, vijeća i razrednika. 

Informacije o sankcijama je potvrdilo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, nakon što je obaviješteno o rezultatima provedenih disciplinskih postupaka, koje je zatražilo za devet učenika sedmog razreda OŠ "Risto Proroković" Nevesinje zbog međuvršnjačkog nasilja. Navedenim učenicima je u skladu s izrečenim odgono-disciplinskim mjerama smanjena ocjena iz vladanja, piše Klix.ba. 

Školi je preporučeno da pedagoško-psihološka služba izradi individualni plan podrške za sve učenike, učesnike nasilja, kao i predavanja i radionice o vršnjačkom nasilju u razrednoj nastavi.

Također je preporučeno da razrednici informiraju sve učenike o postupanju u slučaju vršnjačkog nasilja, kao i da održe roditeljske sastanke i sjednicu Vijeća roditelja na kojoj će biti predstavljene sve aktivnosti na otklanjanju narušavanja ugleda škole.

Ministrica prosvjete i kulture RS-a Natalija Trivić je naglasila kako je zadatak obrazovnih institucija da u suradnji s roditeljima i učenicima kontinuirano rade na stvaranju klime nulte tolerancije na nasilje.

"Ministarstvo je zatražilo od svih škola da intenziviraju aktivnosti na promociji nenasilne komunikacije, suradnje, međusobne tolerancije i uvažavanja, uz obvezno uključivanje učenika i njihovih roditelja. Polazeći od činjenice da je prevencija, otkrivanje i suzbijanje nasilja među djecom i mladima od općeg društvenog interesa, napominjemo kako je djelovanje i odgojno-obrazovnih ustanova u svim slučajevima vršnjačkog nasilja izuzetno važno", rekla je ministrica Trivić.

Dodala je da osnovni cilj svih treba biti unapređenje društvene brige o djetetu i njegovoj zaštiti, te pružanje neophodne pomoći u svim situacijama kada je dijete izloženo nekom obliku vršnjačkog nasilja, na način da se osigura adekvatan, pravovremen i kontinuiran odgovor škola kao obrazovnih institucija.

"Ministarstvo neće tolerirati zataškavanje, niti bilo koji drugi način nereagiranja i nepostupanja u skladu sa Protokolom o postupanju u slučajevima vršnjačkog nasilja među djecom i mladima u obrazovnom sustavu Republike Srpske“, kazala je Trivić.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.