VELIKI IZAZOV

Zbog trgovinskih ratova velikih sila ugroženo poslovanje vojne industrije u BiH

ilustracija
15.08.2018.
u 19:43

Namjenska, odnosno vojna industrija u Bosni i Hercegovini našla se pred velikim izazovom. Zbog rastućih trgovinskih ratova globalnih igrača, od SAD, preko Kine i Rusije, do EU, otežano je poslovanje ove prosperitetne industrijske grane, piše Dnevni avaz. 

Prema tvrdnjama portala Centre for Guns for Southeast Europe, 2016. godine BiH je na svjetsko tržište plasirala 407 milijuna eura vrijednosti robe. U regiji je ispred nje bila samo Srbija sa gotovo milijardu eura, dok su ostale države zapadnog Balkana daleko iza s čvrstom posljednjom pozicijom Makedonije, koja je prodala svega 2,1 milijun eura oružja i vojne opreme.

Problem koji bh. namjenska industrija, stacionirana u najvećoj mjeri u Federaciji, ima tiče se sve težeg dolarskog plaćanja faktura za kupljenu i isporučenu robu.

- To je problem koji traje već godinama i mi se snalazimo kako znamo i umijemo. Zbog aktivnosti Washingtona, koji nastoji kontrolirati sve transakcije u dolarima te odluka većine velikih banaka u BiH da neće surađivati s namjenskom industrijom, trpimo štete, gubimo vrijeme, a kupci postaju nervozni – rekao je za Avaz jedan od direktora namjenske industrije u BiH.

On, kao i još nekoliko sugovornika koji nisu mogli govoriti pod punim imenom i prezimenom, velike nade polažu u aktivnosti Vlade FBiH. Ona je, naime, odlučila formirati tvrtku u SAD koja bi se za sve bavila kupovinom i prodajom sirovina i gotovih proizvoda ove grane industrije. Ta tvrtka osigurala bi da se dolarske transakcije odvijaju bez ometanja te time otklonila rastući problem koji sada postoji.

- Intenzivno radimo da tvrtka profunkcionira u najkraćem mogućem roku. Ona bi radila po američkim zakonima, naravno, pokrivala bi sve transfere koji se obavljaju u dolarima, a to je valuta koja se u najvećoj mjeri koristi u transferima namjenske industrije. Radom te tvrtke otklonili bismo veliki problem s kojim se suočavamo – navode iz Vlade.

Prema službenim podacima, vojne tvornice u vlasništvu FBiH prošle su godine izvezle više od 300 milijuna KM robe. Ove godine taj će iznos biti uvećan za goto ov30 posto. Sličan učinak imaju vojne tvornice u privatnom vlasništvu u većem bh. entitetu.

- Imamo trend povećanja porudžbina iz BiH - od metaka do granata i artiljerijskog oruđa. Dobra je vijest i da se iz BiH izvozi sve više vojne odjeće i obuće – navode u Vladi FBiH.

Ističu da intenzivno rade na iznalaženju što trajnijeg i stabilnijeg rješenja koje će osigurati nesmetano plaćanje kupljene i prodane robe. Sagovornici nisu mogli odgovoriti na pitanje zašto velike zapadne banke ne žele sarađivati s namjenskom industrijom ne samo BiH. Kažu da banke ne objašnjavaju svoje odluke...

Kako tvrde upućeni u događaje na svjetskom tržištu naoružanja i vojne opreme, Srbija se našla u još težoj situaciji od BiH, jer je faktički pod sankcijama sve većeg broja arapskih zemalja.

- U tim državama odlučeno je da se sa Srbijom neće sklapati novi poslovi. Razlozi za to su u povećanom broju zloupotreba i nekvalitetno urađenih ili uopće neurađenih poslova koji su ranije dogovoreni. Srbija je, iz sebi znanih razloga, robu kupcima dostavljala s krivotvorenom dokumentacijom, nije se držala dogovora i nije poštovala međunarodne standarde i zakone - tvrde iz sektora namjenske industrije u BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije