politički savezibez Hrvata i SDA

Zbog svoje malobrojnosti Hrvati nisu imali ni šansu izabrati predstavnike u županijski Parlament

09.11.2018.
u 10:06

Takozvane građanske stranke, uz potporu SBB-a i stranaka nastalih nakon sukoba u SDA, uspostavljaju vlast u većinski bošnjačkim županijama, piše Večernji list BiH. Iako spominju program i platforme, za sada je jedina vidljiva točka koja ih okuplja to što žele izbaciti SDA iz vlasti. Motivi su različiti, ali u konačnici nisu ni bitni, piše Večernji list BiH. 

Može se bez Hrvata

Najdalje je u sastavljanju vladajuće većine ovaj raznoliki skup lijevih i desnih bošnjačkih stranaka dogurao u Zeničko-dobojskoj i Sarajevskoj županiji. Jučer je objelodanjen dokument kojim SDP, DF, Naša stranka, SBB, A-SDA i Nezavisni blok formiraju većinu u Skupštini Zeničko-dobojske županije. Zajedno imaju 19 od ukupno 35 mandata u parlamentu. Ako ovaj sporazum zaživi u praksi, vlast će u ovoj županiji biti formirana bez relativnog pobjednika SDA (11 mandata) i HDZ-a BiH koji je iz izbora izišao s tri zastupnička mjesta, ali i potporom od skoro 90 posto hrvatskih birača koji su izašli na izbore. Stranka za BiH s jednim mandatom još uvijek odlučuje hoće li kao sedma stranka ući u novu županijsku vlast. Isključivanjem HDZ-a BiH iz vlasti u ZDŽ-u spomenute stranke jasno pokazuju koliko im je stalo do reprezentativnosti i poštivanja izborne volje hrvatskog naroda na ovom prostoru.

“Antiesdeaovska” koalicija formira se i u Sarajevskoj županiji, gdje se pitanje reprezentativnosti predstavljanja Hrvata i ne postavlja. Zbog svoje malobrojnosti Hrvati nisu imali ni šanse izabrati predstavnike u županijski Parlament.

No, zanimljivo je da i ovdje tzv. građanski blok formira vlast sa strankama koje i sami nazivaju derivatima SDA, a istodobno poručuju kako ne žele nikakvu suradnju s nacionalnim strankama. Kao što su u ZDŽ-u spremni koalirati s čak radikalno nacionalnom A-SDA, tako i u Sarajevskoj županiji “ljevica” glavnog partnera za formiranje vlasti nalazi u dojučerašnjem SDA-ovom županijskom premijeru Elmedinu Konakoviću i njegovoj stranci Narod i pravda te Nezavisnoj bosanskohercegovačkoj listi koju također čine bivši dužnosnici SDA.

Malobrojnost i manipulacije

Nešto malo više principijelnosti pokazuje se u Tuzlanskoj županiji, koja je ujedno i jedina u kojoj je SDP relativni pobjednik. Tamo o formiranju vlasti pregovaraju s četiri druge stranke u pokušaju da formiraju većinu bez SDA, ali i PDA, stranke bivšeg dopredsjednika SDA Mirsada Kukića. Ako SDP u tome i uspije imat će tijesnu većinu koja će teško stabilno vladati Tuzlanskom županijom. Hrvati su za 0,4 posto glasova ostali bez svoga predstavnika u županijskom Parlamentu, a ako je suditi po primjeru iz ZDŽ-a, i da je koalicija hrvatskih stranaka prešla izborni prag, bili bi isključeni iz vlasti. Široka koalicija lijevih i desnih bošnjačkih stranaka planira uspostavu vlasti bez SDA i u Unsko-sanskoj i Bosanskopodrinjskoj županiji. U USŽ su SDA već izbacili iz stare Vlade.

U prvoj Hrvati zbog svoje malobrojnosti nisu uspjeli izabrati zastupnika u Parlamentu, a u drugoj je broj Hrvata na razini statističke greške i koristi se za izborne manipulacije većinskoga naroda. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije