Isplate povrata PDV-a u ožujku 2022. bile su čak za 43,4% veće nego u istom mjesecu 2021.

Zbog straha od poskupljenja i nestašice uvoze veće količine robe

18.05.2022.
u 16:06

Prilikom naplate domaćeg PDV-a evidentan je silazni trend stopa rasta, što može biti posljedica pada potrošnje građana zbog smanjenja kupovne moći

U prvom tromjesečju 2022. ostvarena je vrlo visoka stopa rasta prihoda od neizravnih poreza od 18,9% u odnosu na prvo tromjesečje 2021. Promatrano po vrstama prihoda, ostvarene su sljedeće stope rasta na razini tromjesečja: carina 30,2%, neto PDV-a 17,3%, trošarina 15,2% i cestarine 7,2%, navodi se u analizi Odjela za makroekonomsku analizu Uprave za neizravno oporezivanje BiH, piše Večernji list BiH.

Analiza

Kako navode, treba imati u vidu kako su strože mjere protiv pandemije COVID-19 u BiH bile na snazi u prvih pet mjeseci 2021. te je naplata zbog negativnog učinka mjera na ekonomiju i potrošnju bila značajno niža nego u ostatku godine. Zbog toga je osnovica za usporedbu s naplatom prihoda u 2022. znatno niža, što ima za posljedicu da je matematičkim izračunom stopa rasta neizravnih poreza u prvom tromjesečju 2022. znatno viša. Trend visokih stopa rasta prihoda od carina traje u kontinuitetu od ožujka 2021. godine. Rast prihoda od carina posljedica je enormnog rasta uvoza iz EU-a u dijelu dobara koja su pod režimom carina i trećih zemalja. Na razini prvog tromjesečja 2022. godine ostvaren je rast prihoda od carina od 30,2%, nastavljajući trend visokih tromjesečnih stopa rasta iz prethodna tri tromjesečja. U ožujku su nastavljeni pozitivni trendovi u naplati bruto PDV-a, koji u kontinuitetu traju od veljače 2021. Može se primijetiti kako su mjesečne stope rasta i dalje jako visoke, no, i uz silazni trend, daleko su iznad projekcija rasta potrošnje. U ožujku 2022. naplata bruto PDV-a rasla je za 23,4% u odnosu na naplatu u ožujku 2021. Analiza strukture bruto PDV-a upućuje na zaključak kako je rast bruto naplate uglavnom rezultat rasta PDV-a na uvoz. Pozitivni trendovi u naplati PDV-a na uvoz traju u kontinuitetu od veljače 2021. U ožujku 2022. ostvarena je stopa rasta od 34,7%. Za razliku od trendova u naplati PDV-a na uvoz, naplata domaćeg PDV-a bilježi skromnije stope rasta u posljednjih šest mjeseci, pogotovo u veljači i ožujku 2022., kada su ostvarene stope rasta od 3,1% i 1,6%, respektivno. U prvom tromjesečju 2022. naplata PDV-a na uvoz zabilježila je rast od 36,4%, a domaćeg PDV-a od 5,1%. Pregled tromjesečnih trendova naplate komponenti bruto PDV-a pokazuje rastući trend kod PDV-a na uvoz, što je i očekivano s obzirom na rast uvoza, koji je dodatno potaknut rastom cijena na svjetskom tržištu. Nasuprot tome, pri naplati domaćeg PDV-a evidentan je silazni trend tromjesečnih stopa rasta, što može biti posljedica pada potrošnje građana zbog smanjenja kupovne moći u uvjetima rasta inflacije koju ne prati rast zarada, ali i zbog povećanih isplata povrata PDV-a uvoznicima. - Naime, moguće je da se, strahujući od nastavka rasta cijena na svjetskom tržištu i nestašice dobara, uvoze veće količine dobara koje ne može apsorbirati tržište u BiH u kratkom roku - navodi se. Budući da je u ožujku evidentirano 45 mil. KM neusklađenih prihoda, imajući u vidu da se veći dio neusklađenih prihoda redovito odnosi na uplate PDV-a, pri konačnom usklađivanju prihoda može se očekivati i viša stopa rasta domaćeg PDV-a u ožujku 2022., a time i povećanje stope rasta u prvom tromjesečju 2022.

Ogroman rast

Isplate povrata PDV-a u ožujku 2022. bile su čak za 43,4% veće nego u istom mjesecu 2021. U prvom tromjesečju 2022. zabilježen je rast povrata od 38,1%. U prvom tromjesečju 2022. obveznicima su vraćena 158,3 mil. KM povrata PDV-a više nego u istom razdoblju 2021., dok su isplate povrata međunarodnim projektima bile manje za 23,7 mil. KM. Potrebno je naglasiti kako se prvi put u analitici povrata PDV-a javljaju povrati koji su izvršeni stranim poreznim obveznicima. Zbog snažnog rasta isplata povrata udio kumulativa povrata PDV-a u kumulativu bruto PDV u prvom tromjesečju 2022. iznosi 29,6%, što je za 3,3 p. b. iznad udjela u istom razdoblju 2021.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije