Neprihvatljive jednostrane ocjene

Zbog RH opomenut voditelj Izaslanstva EP-a za BiH

12.01.2022.
u 16:35

Među posljednjim odlukama predsjednika Europskog parlamenta bila ona o BiH

Jednu od posljednjih odluka, opomenu prije hospitalizacije, predsjednik Europskog parlamenta David Maria Sassoli uputio je predsjedatelju Izaslanstva za odnose s BiH i Kosovom Romeu Franzu upozoravajući ga kako je neprihvatljivo da iznosi jednostrane ocjene bez suglasnosti drugih članova ovoga Izaslanstva kao što je to bilo u slučaju njegova komentara kako u Hrvatskoj postoje političke snage koje destabiliziraju BiH, piše Večernji list BiH. Na takve su stavove zastupnika Franza, koji je inače član njemačkih Zelenih, Sassolija upozorili hrvatski eurozastupnici Željana Zovko, Karlo Ressler, Tomislav Sokol, Sunčana Glavak i Ladislav Ilčić.

Izjave bez suglasnosti

Tako je u pismu zastupnice Zovko, koja je i potpredsjednica Izaslanstva za odnose s BiH i Kosovom, ali i potpredsjednica Vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta (EP), istaknuto kako zajedno s hrvatskim europarlamentarcima “žali zbog neutemeljenih optužbi na račun hrvatskih političara koji su navodno voljni destabilizirati Bosnu i Hercegovinu”. Predsjednik Sassoli je u odgovoru naveo kako je nakon upozorenja hrvatskih zastupnika podsjetio predsjedatelja Izaslanstva za odnose s BiH i Kosovom na iznimnu važnost osiguravanja da izjave za medije izdane u svojstvu predsjedatelja ili uime Izaslanstva budu u skladu sa slovom i duhom pravila EP-a. “Osobito sam se osvrnuo na pravila utvrđena u provedbenim odredbama koje uređuju rad izaslanstava i misija izvan EU-a, koje je usvojila Konferencija predsjednika 29. listopada 2015., kao i na interna pravila utvrđena na razini Konferencije predsjednika izaslanstava (CDC). Ova pravila upućuju na to da izjave za medije trebaju u potpunosti poštivati stavove koja je EP usvojio u svojim rezolucijama i da, u slučaju da se iznese osobno mišljenje, to treba biti jasno istaknuto. Stoga izražavam uvjerenje da će se ova pravila u budućim prilikama u potpunosti poštovati”, napisao je Sassoli. Time je praktično pojasnio da je zastupniku Zelenih dao do znanja kako više ne može zloporabiti poziciju predsjedatelja Izaslanstva za odnose s BiH i Kosovom kako bi promovirao interese samo jedne strane u BiH. Nakon susreta s bošnjačkim članom BiH Predsjedništva Šefikom Džaferovićem u EP-u Romeo Franz je naveo kako je ‘imao vrlo važan susret’. “Najoštrije osuđujem podjele Milorada Dodika iz Republike Srpske i pozivam ga da prestane sa svojim blokadama i secesionističkim djelovanjem s ciljem destabilizacije i konačnog cijepanja države Bosne i Hercegovine. Pozivam ga da poštuje Daytonski sporazum, a time i nadležnosti na državnoj razini u oblastima pravosuđa, vojske, poreza, telekomunikacija i granične policije, da spomenemo samo neke”, naveo je Franz. Pri tom je ponovio poznate stavove unitarističkih političara kako potezi Republike Srpske riskiraju izmaknuti nadzoru, što bi, po njemu, moglo dovesti do situacije blizu rata. “To ne može biti u interesu EU-a i njezinih institucija: potrebna nam je stabilnost i poštovanje vladavine prava u Bosni i Hercegovini”, naveo je. No, onda je, očito i zbog potreba sugovornika, iznio optužbe na račun Hrvata i Hrvatske stavljajući u isti koš ovu državu sa Srbijom, što je zapravo najbolji pokazatelj kako političko Sarajevo promatra odnose u BiH. “Ostale potpisnice Daytonskog mirovnog sporazuma, Srbija i Hrvatska, također se moraju pridržavati onoga što su potpisale. Očito je da i određene političke snage u zemlji članici Europske unije - Hrvatskoj imaju potencijalno destabilizirajuću agendu u odnosu na Bosnu i Hercegovinu. Ovo je apsolutno neprihvatljivo”, naveo je voditelj Izaslanstva Europskog parlamenta za odnose s Bosnom i Hercegovinom i Kosovom Romeo Franz.

RH, Putin, Srbija, EU...

Nakon toga još skandaloznije je u krajnje šarlatanskom istupu sve povezao s interesima Rusije i predsjednika Vladimira Putina. “Taj koji potpiruje vatru ponovno je predsjednik Putin, koji na sve načine pokušava destabilizirati EU, koristeći svoju polugu s predsjednikom Lukašenkom u Bjelorusiji, s predsjednikom Vučićem u Srbiji, pa čak i s nekim državama članicama EU-a. EU se mora odlučno suprotstaviti svim tim napadima. Ovdje se radi o miru u BiH i na cijelom zapadnom Balkanu te u konačnici o stabilnosti i prosperitetnoj budućnosti Europske unije”, napisao je zastupnik Franz.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?