Član uprave Bosnalijeka Admir Kešo o prodoru na rusko tržište

Maksimalno ćemo zaposliti naše proizvodne kapacitete

keso
Foto: VL FOTO
21.11.2013.
u 16:51

Ekskluzivnim pristupom ljekarnama jačamo komercijalnu poziciju

Stvaranje strateškog partnerstva između novog Bosnalijekovog distributera u Rusiji Imperia – Pharme i investicijske kompanije Haden SA iz Luksemburga, koji je Bosnalijekov najveći pojedinačni dioničar, donijet će velike promjene u poslovanju vodećeg proizvođača lijekova u BiH.

Povećanje prometa

Vršitelj dužnosti izvršnog direktora za marketing i prodaju Bosnalijeka Admir Kešo ističe kako će fokus nove strategije ovog proizvođača lijekova biti usmjeren k povećanju obujma prometa i poslovanja na najvećim i najvažnijim tržištima Bosnalijeka, a to su BiH i Rusija. Također, u planu je revitalizacija poslovanja na tržištima u ruskom susjedstvu, kao što su Ukrajina i Azerbajdžan te otvaranje novih tržišta, prvenstveno Kazahstan i Armenija.

-Strateško opredjeljenje nam je jačanje razvoja poslovanja, što je do sada objektivno bila najlošija oblast u aktivnostima Bosnalijeka. Uvest ćemo novi asortiman koji prati suvremene trendove i potrebe tržišta, pravodobno, bez običajnog zaostajanja za konkurencijom i po tržišno prihvatljivim cijenama generičke kuće. Cilj nam je omogućiti uvjete rada u kojima će naši zaposlenici, naročito rukovoditelji, imati proširen djelokrug ovlasti, ali isto tako i odgovornosti, ističe Kešo.

Preuzimanje najvećeg paketa vlasničkog dijela Bosnalijeka od investicijske kompanije Haden S.A. za Bosnalijek pruža snažan potencijal za iskorak na tržištu Ruske Federacije i cijele te regije koji bh. proizvođač mora iskoristiti u sljedećim godinama kako bi sustigao regionalne farmaceutske kuće. Promjene na ruskom tržištu, odnosno povezivanje Hadena i Imperia-Pharme i širenje mreže ljekarni ovog ruskog distributera, velika su šansa za Bosnalijek.

-Mislim da mnogi još nisu svjesni koliki značaj za Bosnalijek ima činjenica da je naš najveći pojedinačni dioničar Haden S.A. dio holdinga koji sa svojim lancima ljekarni predstavlja jednog od tri najveća maloprodajna distributera lijekova u Rusiji, s prometom više od 900 milijuna KM. Rejting koji ovaj holding daje Bosnalijeku u Rusiji je ogroman. Mogu već sada potvrditi da je status naših proizvoda u tim ljekarnama ekskluzivan. Ako tome dodamo da Imepria-Pharma, kao jedna od najbrže rastućih kompanija u Rusiji, svojim snažnim rastom i iskustvom može unaprijediti poziciju Bosnalijekana ovom za nas najvažnijem izvoznom tržištu, jasno je da se ova prilika mora prigrliti i maksimalno iskoristiti, kaže Kešo.

Širenje na rusko tržište

Pored komercijalne prodaje u ljekarnama, Bosnalijeku se otvaraju potencijali za pozicioniranje vlastitih proizvoda na esencijalnu listu Ruske Federacije, što može biti ogroman dobitak za ovu kompaniju, jer većina se prometa na svim farmaceutskim tržištima odvija upravo putem tzv. esencijalnih listi ili tenderskih nabava. U ovom slučaju je riječ o tolikim količinama lijekova koje će maksimalno zaposliti proizvodne kapacitete Bosnalijeka i osigurati optimizaciju troškova nabave i proizvodnje.

Zbog toga ne čudi što već sada, kako kaže Kešo, postoji snažan interes regionalnih farmaceutskih kompanija za pokretanje raznih vidova suradnje, kako bi za sebe uzele dio kolača s tog potentnog ruskog tržišta, u kojem Bosnalijek ima zavidnu poziciju i potencijal.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?