Dom zdravlja Tomislavgrad

Zbog presude u korist Đuguma, 151 djelatnik bez plaće

17.10.2015.
u 13:19

Bagarić tvrdi kako se radi prvenstveno o političkoj presudi

Djelatnici Doma zdravlja Tomislavgrad, njih 115, zbog tužbe svojeg bivšeg kolege Mirsada Đuguma, neće dobiti plaću za ovaj mjesec. Drugostupanjska presuda Županijskog suda u Livnu blokirala je račun Doma zdravlja u Tomislavgradu, a ravnatelj ove zdravstvene ustanove Ivan Bagarić kaže kako se, prije svega, radi o političkoj presudi.

"Ova presuda je pokušaj dokazivanja kako smo mi u Tomislavgradu progonili liječnike za vrijeme rata, što je notorna laž", kazao je ravnatelj Bagarić. Naime, bivšem zaposleniku Doma zdravlja iz kasnih 80-ih i ranih 90-ih godina liječniku Mirsadu Đugumu, vlasniku privatne poliklinike u Sarajevu, Općinski, a po žalbi i Županijski sud u Livnu dosudili su da mu na ime naknade plaća za razdoblje od 11. srpnja 1993. godine do 1. siječnja 1999. godine Dom zdravlja Tomislavgrad isplati mjesečno po 301,86 KM sa zakonskom zateznom kamatom te na ime otpremnine 996, 27 KM, kao i troškove parničnog postupka.

Isplata 100.000 KM

Procjene su da bi Dom zdravlja Tomislavgrad Đugumu trebao isplatiti oko 100.000 KM. Kako je za Fenu kazala glasnogovornica Općinskog suda u Livnu Marija Vila-Robović, navedena presuda Županijskog suda je bila 12. rujna 2014. godine, a ovršni postupak je pokrenut mjesec dana kasnije dok se izvršenje istoga trenutačno provodi. Sad je to u postupku izvršenja te se ovrhom ide na blokadu transakcijskog računa kojim se koristi Dom zdravlja kod komercijalnih banaka.

"Međutim, tuženik je u ovom postupku uložio izvanredan pravni lijek - reviziju prema Vrhovnom sudu Federacije BiH na ove odluke Općinskog, odnosno Županijskog suda u Livnu, što u konačnici opet ne odgađa ovrhu pravomoćnih presuda", protumačila je Vila-Robović. Đugum je presudu dobio zbog navodnog upućivanja na "čekanje" od tadašnjeg vodstva ove zdravstvene ustanove što sadašnji ravnatelj Bagarić demantira. "Da su navodi Đuguma istiniti, odnosno da je Mirsad Đugum upućen od bilo koga, bilo kad na neko čekanje zato što je druge nacije, ili po bilo kojoj drugoj osnovi, onda bih mu ja danas bio svjedok, a ne bih se borio da dokažem kako to nije tako", kaže Bagarić.

Ističe kako je Đugum bio zaposlenik Doma zdravlja Tomislavgrad od kojeg je dobio specijalizaciju u Sarajevu koja je trajala oko tri i pol godine. "Kada se zaratilo, izišao je iz Sarajeva u Tomislavgrad i jedno vrijeme boravio u brigadi 'Kralj Tomislav' gdje je radio kao liječnik. Prije svega, bio je djelatnik Doma zdravlja koji je u tom razdoblju bio proglašen ratnom bolnicom, a na snazi je bila radna obveza.

Nitko nikome nikada nije rekao da zbog nekog razloga ode na pet dana, a ne da ga se otpusti s posla. Njegova odluka je bila samovoljna", kaže Bagarić. Naglašava, kako je baš suprotno, Đugum, kao i ostali liječnici drugih nacionalnosti u tom razdoblju, bio zamoljen od tadašnjeg ravnatelja Doma zdravlja Tomislavgrad da ostane raditi i pomoći liječiti ranjene.

"On je obećavao da će ostati, što tvrde živi svjedoci, međutim, jedne je noći s obitelji otišao u Njemačku, kao i mnogi drugi, što je za razumjeti u tom razumjeti. Ništa ne bi bilo neobično da se nije vratio 2000. godine, otvorio privatnu polikliniku u Sarajevu, a nakon toga pokrenuo tužbu protiv Doma zdravlja Tomislavgrad na temelju, navodno, upućivanja na čekanje čega nikada nije bilo", kazao je Bagarić. On tvrdi i kako je općinski sud u Tomislavgradu bez ikakvih dokaza donio presudu u Đugumovu korist, kao i Županijski sud u Livnu na čijem čelu je Đugumov dugogodišnji prijatelj.

Ne slažu se datumi

Da apsurd bude veći, Bagarić kaže kako se presuda temelji na navodnoj odluci HVO-a o upućivanju na čekanje djelatnika bošnjačke nacionalnosti koja je donesena u kolovozu 1993. godine, ali Đugum je Dom zdravlja napustio mjesec dana ranije. Dakle, prije nego što je HVO donio odluku. "Mislim da je ova odluka Suda presuda protiv zajedništva i suživota jer i Bošnjaci u Tomislavgradu znaju da je Mirsad Đugum na svoju ruku otišao, da ga nitko nije otjerao", tvrdi Bagarić dodavši kako je laž da nakon napuštanja Tomislavgrada nije nigdje radio jer postoje saznanja kako je cijelo vrijeme bio zaposlen u Njemačkoj. Bagarić naglašava i kako je svih pet svjedoka, bošnjačke nacionalnosti, koji su bili pozvani izjavilo da im nitko nije za vrijeme rata rekao da jedan dan odstupe sa svog posla. "Čitav rat su ti ljudi radili ovdje i ovom prilikom im zahvaljujem", kaže Bagarić. Naglašava kako će Dom zdravlja Tomislavgrad na donesenu presudu uložiti žalbu Vrhovnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine te da će ako za tim bude potrebe pravdu tražiti i na sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?