Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Zbog predostrožnosti za pojavu korona virusa oformljen Krizni stožer

11. veljače 2020. u 15:31 0 komentara 115 prikaza

U odnosu na prošlu ove godine u Hercegbosanskoj županiji primjetan je smanjen broj oboljelih od gripe, kazala nam je ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo HBŽ dr. Diana Mamić te dodala da je do sada prijavljeno svega 20 slučajeva gripe.
„Te osobe liječene su ambulantno, nije bio niti jedan slučaj hospitalizacije. Kad je u pitanju respiratorna infekcija, tj. srednje ili jače prehlade, u ovdašnjim domovima zdravlja imamo ukupno 80 registriranih slučajeva. Naravno da to nije stvarna brojka, jer dosta se naših građana liječi kod kuće budući da gripu treba preležati, ne ide nikakva antibiotska terapija, što znači da, ako nema nikakvih komplikacija, pomoć liječnika nije ni potrebna,“ ističe dr. Mamić.
Također doznajemo da je u HBŽ cijepljeno 700 osoba besplatnim cjepivom nabavku kojega je financiralo Ministarstvo zdravstva Hercegbosanske županije.
I domovi zdravlja dodatno su nabavljali cjepivo pa se procjenjuje da je u Hercegbosanskoj županiji ukupno cijepljeno oko 1000 osoba.
Kad je u pitanju korona virus naša sugovornica nas je informirala da je na razini županije oformljen Krizni stožer za kontrolu bolesti u cilju provođenja pojačanog epidemiološkog nadzora i mjera predostrožnosti za bolest izazvanu tim virusom (2019-nCoV). Federalno ministarstvo zdravstva u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo FBiH, županijskim ministarstvima zdravstva i zavodima za javno zdravstvo, kao i Graničnom policijom BiH, Federalnom upravom za inspekcijske poslove i Ministarstvom civilnih poslova BiH intenzivno koordinira i provodi mjere u cilju sprječavanja i ranog otkrivanja eventualnog slučaja bolesti izazvane novim korona virusom, a u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije.
„Županijska bolnica Livno nema uvjete i odjel za zarazne bolesti, te će pacijenti prema protokolu o postupanju, biti upućeni u SKB Mostar na liječenje,” istaknula je dr. Mamić te dodala da je resorno županijsko ministarstvo u cilju sprječavanja bolesti izazvane korona virusom nabavilo zaštitnu opremu u vrijednosti 6.000 KM. Riječ je o zaštitnim odijelima, maskama, naočalama…, i sve je već distribuirano zdravstvenim ustanovama unutar Hercegbosanske županije.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.