povrat poreza

Zbog poreza na dobit još jedna žalba Ustavnom sudu FBiH

07.03.2017.
u 07:00

Sve privatne tvrtke iz Federacije BiH, bez obzira kojim se poslovima bave, ustale su protiv nove odluke kojom se ukida povrat poreza za dobit i smatraju je destimulativnom mjerom zbog koje će do kraja godine u pitanje dovesti opstanak velikog broja radnih mjesta, piše Večernji list BiH. Na nedavnom sastanku predstavnici tvrtki koje se bave industrijskom proizvodnjom, predstavnici tvrtki koji rade u IT sektoru, upozorili su Vladu FBiH kako će ova mjera poljuljati njihovu poziciju na inozemnom tržištu. Haris Memić, predstavnik BIT Alijanse, udruge koja okuplja softverske kompanije u BiH, kako prenose iz Udruge poslodavaca FBiH, ističe kako njihove članice izvoze 80 posto svojih softverskih proizvoda i zapošljavaju oko 1000 softverskih inženjera u BiH. On navodi da u svijetu postoji veliki deficit softverskih inženjera, a kako bi se mogao iskoristiti potencijal za zapošljavanje koji postoji u ovom sektoru, tvrtkama se moraju se osigurati neke porezne olakšice.

“Recimo, jedna Rumunjska godišnje proizvode oko 7500 softverskih inženjera, dok BiH oko 300-400. Bez poreznih olakšica ne možemo iskoristiti taj potencijal koji postoji u svijetu. Ukidanjem ovih olakšica, a neuvođenjem novih konkretnih mjera, smanjuje se mogućnost zapošljavanja u ovom sektoru’’, istaknuo je Memić. Udruga poslodavaca FBiH je apelirala na zakonodavnu vlast za uspostavu onih rješenja u oblasti poreza na dobit koja će gospodarske subjekte, nositelje razvoja, prepoznati kao takve i omogućiti im prosperitetni rast i razvoj, umjesto donošenja destimulativnih zakonskih rješenja koja ih urušavaju.

Poslodavci su, navode, sva sredstva ostvarena ovom povlasticom, kao i svoju dobit, isključivo ulagali u proširenje radnih mjesta - 2500 novih radnih mjesta s prosječnom plaćom - na godišnjoj razini i tehnološki napredak kako bi bili konkurentni na svjetskom tržištu.

Ovim zakonskim rješenjem, kao i aktualnim i drugim nametima koji su u najavi, poslodavci su došli do trenutka kada je upitno daljnje poslovanje. Sve to utječe na ionako narušenu gospodarsku klimu i investicijsku sigurnost, ne samo za domaće poslodavce, bh. izvoznike, već i za strane ulagače. Potpredsjednik FBiH Milan Dunović podnio je Ustavnom sudu Federacije BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o porezu na dobit iz 2016. godine, kao i zahtjev za donošenje privremene mjere zabrane naplate poreza na dobit izvoznicima koji su ispunili uvjete za oslobođenje od obveza plaćanja poreza na dobit po odredbama starog Zakona o porezu na dobit u tom entitetu.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?