Stručnjaci upozorili

Zbog opasnih pesticida kojima prskaju maline uginuo i velik broj pčela

16.11.2016.
u 09:00

Pčelari su se ovih dana okupili u Grudama gdje je u organizaciji “Medicoma” održano predavanje poznatog profesora iz Sarajeva dr. vet. med. Sanina Tankovića. Tema predavanja bila je način kontrole rezidua u medu, a na početku događaja nazočne je pozdravio organizator događaja Željko Mikulić.

Korištenje pesticida

- Zaključili smo da je potrebno više ovakvih skupova da bi se pčelari educirali. Nikad kao sada nije nam trebala ovolika razina znanja. Pčelarstvo je postalo zahtjevno. Moramo znati kakav med proizvodimo, što sve sadrži, koje su njegove najbolje osobine kako bismo ga mi proizvođači mogli prodavati svojim kupcima. Moramo znati što više o medu da bismo educirali naše potrošače. Na taj način količina prodaje meda će rasti i on će zauzeti mjesto koje mu pripada, istaknuo je Mikulić u uvodu najavivši predavanje Sanina Tankovića i pozdravivši ugledne goste Jozu Grbavca, veterinarskog inspektora u ZHŽ-u, prof. dr. sc. Milana Andrijanića i dr. vet. med. Zorana Zadru. Nakon njega predavanje je održao dr. Tanković koji je na zanimljiv način počeo s predavanjem. - Prije mjesec-dva bio je lijep dan u Sarajevu. Dok smo roštiljali, prijatelj mi je govorio kako je jednom njegovom rođaku mraz uništio sve maline. Teško mi je bilo to čuti jer znam koliki je sad trend malina i u teškoj situaciji u kojoj se nalazimo svačiji trud treba biti nagrađen. Tijekom dana došao mi je drugi prijatelj, koji je pričao kako ima rođaka kojeg je pitao kako mu je s medom ove godine, na što mu je rođak odgovorio: “Dobro je, hvala Bogu”. Nema nijednog malinjaka u blizini. Što želim reći: Ljudi koji su uzgajali maline, ne svi, ali mnogi, koristili su jako velike količine pesticida i velik broj pčela je u tom dijelu uginuo. Kao čovjek koji vjeruje u Boga, mislim da ako mi nismo ti koji ćemo doprinijeti očuvanju života pčela, onda će dragi Bog to izbalansirati i usmjeriti, tako da će one opstati, istaknuo je prof. Tanković na početku predavanja o reziduama, ostatku supstancija s farmakološkim djelovanjem, ostatku ekoloških zagađivača okoline, kao i drugim supstancijama koje mogu prijeći u prehrambene proizvode i ugroziti zdravlje ljudi.

Uzorke slati u laboratorije

Što se tiče upotrebe pesticida na pašnjacima, potrebno je znati koje su to maksimalne dopuštene koncentracije za pojedine pesticide u medu.

Važno je slati uzorke meda u laboratorije, surađivati s farmerom i savjetovati ga da smanji upotrebu pesticida. U preporukama zaštite pčela i meda, Tanković savjetuje ispašu pčela što dalje od prometnica i industrijskih postrojenja, redovitu provjeru opreme, multidisciplinaran pristup, rad povremenih kemijskih analiza na prisutnost teških metala i elemenata u tragovima u laboratorijima te je potrebno zbog nastavka istraživanja osigurati uzorke meda u količini od oko 50 grama. Također, potrebno je prenijeti znanje o unošenju minerala u ljudski organizam preko konzumacije meda.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije