Počeli godišnji odmori, cijene ljetovanja više nego lani

Zbog nižih cijena i mogućnosti plaćanja na rate bh. građani ljetuju u Turskoj, Egiptu...

09.07.2024.
u 08:15

- Osim Turske, druge destinacije za koje su građani najviše zainteresirani su Tunis, Grčka, Egipat, Španjolska i, naravno, neizostavna jadranska obala - kazala je Daria Mrkić

Počelo je vrijeme godišnjih odmora, a cijene turističkih aranžmana ove su godine nešto veće u odnosu na prijašnje razdoblje. Neum, Turska, Hrvatska, Egipat, Grčka... destinacije su koje su najčešće zastupljene u ponudama turističkih agencija, ali su i, kako kažu u agencijama, najtraženije.

Turska, odnosno antalyjska regija, ove je godine najprimamljivija destinacija građanima kada je riječ o zrakoplovnom aranžmanu.

Atraktivne destinacije

Iz tuzlanske agencije za BHRT su nedavno kazali da čak bilježe i povećanu zainteresiranost u odnosu na prethodnu godinu.

- Osim Turske, druge destinacije za koje su građani najviše zainteresirani su Tunis, Grčka, Egipat, Španjolska i, naravno, neizostavna jadranska obala - kazala je Daria Mrkić, agentica prodaje. I u drugim turističkim agencijama situacija je gotovo ista kada je riječ o izboru destinacija, a komentirajući poskupljenja iz agencija su kazali: - Ne ljetuje onaj tko ima novca, nego onaj tko se naviknuo - dodajući da je broj onih koji odlaze na ljetovanje do sada sličan prošlogodišnjem. Ali, kažu da klijenti tijekom odabira destinacija i uplate često traže olakšice, poput plaćanja na rate. Inače, većina agencija za putovanja nudi plaćanje na rate, i to od 12 do 24 rate a, kako kažu u agencijama, ta opcija se sve češće koristi.

- Postoji više opcija, pa tako neke banke nude posebne kredite za putovanja, odnosno za turističke aranžmane. Zatim postoji opcija plaćanja putem šoping-kartice, ali i onaj standardni ugovor s agencijom, odnosno administrativna zabrana, i to na plaću, plaćanje preko tvrtke, na više mjesečnih rata, do kraja godine i slično - objasnio je nedavno za Nezavisne Vedran Jokić, ravnatelj turističke agencije iz Banje Luke. Da putovanje preko agencija postaje sve popularnije, najbolje pokazuje podatak da su građani Republike Srpske na turistička putovanja potrošili ogroman novac. Kako piše capital.ba, turističke agencije i turoperatori iz Republike Srpske prošle godine imali su gotovo 45 milijuna maraka prihoda i ostvarili dobit veću od 4,5 milijuna KM.

Oni koji se, pak, odluče za nekoliko dana odmora u Hrvatskoj, Crnoj Gori ili Neumu također moraju biti spremni izdvojiti više novca nego lani. U Neumu su cijene rasle za 5 do 10 posto u odnosu na prošlu godinu, dok su u Hrvatskoj u odnosu na Neum više od 30 do 50 posto. Tako pet noćenja za četveročlanu obitelj u neumskim hotelima u špici sezone stoji od 2100 do 2900 KM, a u Makarskoj ili u Tučepima od 3400 do čak 7000 KM.

No, to je samo smještaj i potrebno je dodati troškove za hranu, a ovisno o tome hoće li se hraniti u restoranima ili će svratiti u trgovinu po namirnice, bit će nužno potrošiti još koju stotinu maraka. Kada govorimo o daljim destinacijama, za sedam dana u Tunisu četveročlanoj obitelji treba oko 4000 KM, u Albaniji oko 3200, Turskoj oko 4800 KM...

Potrošnja i istraživanja

Kada je pak riječ o potrošnji, nedavno istraživanje kompanije Mastercard, provedeno na uzorku od oko 1000 osoba koje su korisnici bankarskih usluga, pokazalo je kako će hrvatski građani na ljetovanje prosječno potrošiti 1000 eura. Kako se navodi u tom istraživanju, 39 posto anketiranih građana planira na ljetovanje potrošiti između 500 i 1000 eura, dok 30 posto građana očekuje troškove ispod 500 eura, donosi Hina. Gledano prema starosnim kategorijama, najviše će trošiti oni starosti između 40 i 49 godina, kao i oni koji će izabrati hotelski smještaj više kategorije, u prosjeku oko 1695 eura. Procjenjuje se da će gosti koji ljetuju u hotelu u prosjeku trošiti 142 eura po sobi dnevno, oni u privatnom smještaju 91 euro, dok će najmanje trošiti oni koji su u vlastitom smještaju - 54 eura na dan.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije