Podrška Mini Schengenu

Zbog niza netočnih informacija o hrvatskim ministrima reagirao Vjekoslav Bevanda

Vjekoslav Bevanda
09.11.2020.
u 10:05

Zbog, kako se navodi u priopćenju, niza oprečnih i netočnih informacija koje su se pojavile u medijima, a vezanih za održavanja telefonske sjednice Vijeća ministara BiH od 6. studenoga, ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda obratio se danas dopisom predsjedatelju Vijeća ministara Zoranu Tegeltiji.

Njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

Poštovani predsjedatelju Vijeća ministara BiH gospodine Tegeltija,

kako smo posljednjih dana svjedoci različitih tumačenja i samoinicijativnih postupaka pojedinih članova Vijeća ministara BiH te medijskih špekulacija oko odnosa hrvatskih dužnosnika, kako mene, tako i mojih kolega u Vijeća ministara u pogledu europskog puta Bosne i Hercegovine, ovim putem želim još jednom istaknuti našu apsolutnu i nedvojbenu opredijeljenost putu Bosne i Hercegovine prema punopravnom članstvu u Europskoj uniji.

Osobito nas raduje da postoje vjerodostojne naznake da će se Mini Schengen vezati za širu politiku europskih integracija koja će na ovaj način dobiti funkcionalnu i jasnu regionalnu perspektivu, kao multilateralni sporazum koji podrazumijeva mjere koje će rasteretiti gospodarstvo, pospješiti trgovinu, investicije, velike infrastrukturne i energetske projekte uz temeljni cilj afirmacije četiri europske slobode.

Držim da je takav smjer osobito važan u okolnostima agresivne pandemije kojoj se još uvijek ne nazire kraj. Uz sve navedene elemente, potporu Europske unije, jasnu pozicioniranost Mini Schengena u okviru procesa pristupanja te poštivanje svih normi i zakona u njegovoj realizaciji i primjeni, takav jedan sporazum ima velike šanse da zaživi u realnosti na način da pomogne BiH, svim njenim konstitutivnim narodima.

Upravo su hrvatski ministri u Vijeću ministara BiH kroz sve svoje dosadašnje aktivnosti i postupke, primjenom europskih standarda u izradi nacrta i predlaganju akata, te potpori svemu što su uvjeti Europske unije, na jedan vrlo praktičan način to pokazali i dokazali. Za nas nikada nije bilo dileme u svezi rada i postupanja kada je u pitanju europska perspektiva naše domovine, pa ni potpora dobro osmišljenim, nužnim i provedivim projektima kakav je Mini Schengen, ali naravno, uz apsolutno i isključivo poštivanje zakona i zakonskih procedura sukladno ustavnim nadležnostima. To je aksiom našega rada i na njemu inzistiramo, budući da je upravo to jedna od temeljnih vrijednosti na kojima se zasniva i zajednica država Europske unije.

Dodao bih kako je upravo tijekom nedavno održanih razgovora hrvatskih dužnosnika u Vijeću ministara i Parlamentarnoj skupštini BiH s europskim povjerenikom za proširenje i susjedstvo gospodinom Olivérom Várhelyiem istaknuta i naša nedvojbena potpora regionalnoj inicijativi Mini Schengen te još jednom potvrđena naša predanost europskoj budućnosti Bosne i Hercegovine. Mi ćemo kao i do sada, i kroz svako buduće djelovanje, sukladno zakonu i ustavnim nadležnostima i odgovornostima, jasno pokazati kako smo predvodnici puta Bosne i Hercegovine ka članstvu u EU i oni koji su do kraja apsolutno posvećeni ostvarenju toga cilja.

Sukladno navedenome, zahtijevam da žurno, a najkasnije do početka Summita u Sofiji koji se održava u utorak 10. studenog, usvojimo  materijal koji je već ponuđen za sjednicu Vijeća ministra BIH i koji u sebi sadržava  „Zaključak broj 2“ kojim se u proces uključuju nadležne razine vlasti (entiteti i kantoni) te da odredimo službeno izaslanstvo koje će predstavljati našu domovinu Bosnu i Hercegovinu, stoji u priopćenju koje potpisuje ministar Bevanda.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?