OBOLJELI U FBIH

Zbog nerada Povjerenstva, na liječenje čeka 173 ljudi

19.08.2015.
u 10:25

Od multiple skleroze u prošloj godini su liječena 74 pacijenta, od kojih je 16 pacijenata uključeno u terapiju 2013.

Na listi čekanja za liječenje multiple skleroze u Federaciji BiH s 31.12.2014. godine registrirana su 173 pacijenta oboljela od multiple skleroze, navodi se u izvješću Federalnog fonda solidarnosti za 2014. godinu. "Veliki broj pacijenata na listi čekanja je najvećim dijelom prouzročen neslaganjem i neradom Povjerenstva za odobravanje lijekova za liječenje oboljelih od multiple skleroze nastale kao posljedica neprihvaćanja revidiranog doktrinarnog uputstva za multiplu sklerozu. Zbog toga je došlo do zastoja u izdavanju suglasnosti za liječenje oboljelih od multiple skleroze", stoji u navedenom izvješću. Od multipleskleroze u prošloj godini su liječena 74 pacijenta od kojih je 16 pacijenata uključeno u terapiju 2013. godine i nastavilo u 2014. godini, a tijekom 2014. godine je uvedeno u terapiju samo 58 pacijenata s liste čekanja.

Povjerenstvo za liječenje oboljelih od multiple skleroze osiguranim osobama-pacijentima oboljelim od multiple skleroze, na osnovi zahtjeva i medicinske dokumentacije nadležne zdravstvene ustanove, a u skladu s uputstvom Federalnog ministarstva zdravstva za provedbu liječenja multiple skleroze i Doktrinarnim pristupom u liječenju multiple skleroze izdaje suglasnost za terapiju. Za liječenje oboljelih od multiple skleroze u 2014. godini financirani su troškovi nabave lijekova, a postupak liječenja se provodi u skladu s utvrđenim doktrinarnim pristupom i uputstvom za provedbu liječenja multiple skleroze. Ukupni rashodi za liječenje oboljelih od multiple skleroze u 2014. iznosili su 852.888 KM i kreću se u okviru planiranih za 2014., a u odnosu na 2013. godinu veći su za 35%. (Lj.V.)

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije