mehanizam predviđen novim zakonom

Zbog nedostatka struje, Vlada će moći proglasiti “stanje ugrožene sigurnosti”

struja
08.08.2022.
u 10:10

U vremenu velike suše i problema u opskrbi el. energijom stigli novi zakonski mehanizmi koji bi zaštitili stanovništvo

Ako bi se neka od dviju elektroprivreda na prostoru Federacije BiH našla u situaciji da nema dozvoljenu količine električne energije, federalna Vlada moći će proglasiti “stanje ugrožene sigurnosti”, piše Večernji list BiH.

Objavljivanje odluke

Naime, mehanizam proglašenja stanja ugrožene sigurnosti predviđen je novim zakonom o električnoj energiji i pokreće se uslijed nedovoljne ponude električne energije, ekstremnog porasta cijena na tržištu ili drugih okolnosti koje ugrožavaju sigurnost opskrbe.

Zakon, kako piše, daje ovlast Vladi Federacije BiH da nakon proglašenja stanja ugrožene sigurnosti opskrbe uvede niz propisanih mjera koje uključuju ograničenje isporuke, štednju i racionalnu potrošnju električne energije, posebne uvjete proizvodnje, uvoza ili izvoza električne energije, način i uvjete za formiranje i kontrolu cijena, obvezu isporuke samo određenim korisnicima ili posebne uvjete obavljanja elektroenergetskih djelatnosti.

Novim Zakonom o električnoj energiji predviđeni su i postupci Vlade Federacije BiH kada dođe do ekstremnog povećanja cijene na tržištu. U takvim okolnostima Vlada Federacije BiH, korištenjem ovog mehanizma, može uvesti i mjeru kontrole cijena te tako zaštititi sigurnost opskrbe, odnosno ublažiti posljedice koje značajni poremećaji na tržištu imaju na krajnje kupce. - Vlada Federacije BiH ima zakonsku obvezu u stanju ugrožene sigurnosti opskrbe uvoditi one mjere koje će izazvati najmanji mogući poremećaj na tržištu električne energije, odnosno najmanju štetu elektroenergetskim subjektima, a trajanje mjera ne može biti dulje od trajanja okolnosti zbog kojih su one i propisane.

Također, zakonom je propisana obveza Vlade FBiH da prilikom uvođenja mjera odredi i način, odnosno izvore sredstava za naknadu štete koja može nastati za elektroenergetske subjekte koji ih provode te definiraju uvjete i način raspodjele sredstava. Konačno, zakon sadrži i obvezu objavljivanja odluke o proglašenju stanja ugrožene sigurnosti opskrbljivanja i odluke o uvođenju posebnih mjera u sredstvima javnog informiranja, čime se osigurava transparentnost u postupanju i informiranost svih relevantnih subjekata - piše, među ostalim, u novom Zakonu o električnoj energiji FBiH.

Zakon je bio na glasovanju u Zastupničkom domu i Domu naroda Parlamenta FBiH i njegova primjena bila bi od velikoga značaja jer je opskrba električnom energijom zbog velikih suša ugrožena, kao što je situacija i ove godine. Na drugoj strani stručnjaci predviđaju porast potrošnje električne energije do 2026. godine na godišnjoj razini - iznosit će od oko 1,1 posto do visokih 2,9 posto. Zbog toga će tri elektroprivrede koje djeluju na prostoru BiH morati graditi nova elektroenergetska postrojenja za proizvodnju električne energije kako bi odgovorila na ovaj izazov.

Međunarodni stručnjaci

Projekcije o povećanju potrošnje električne energije prognoziraju stručnjaci Enerdata Global Energy Researcha, međunarodne kuće koja, kako stoji na njezinim službenim stranicama, nudi izvješća o istraživanju industrije i temama koje obuhvaćaju energetska tržišta specifična za pojedinu zemlju, obnovljive izvore energije te tržišta cijena.

Analiza energetskog tržišta BiH izvedena je iz najnovijih ključnih ekonomskih pokazatelja, čimbenika ponude i potražnje, trendova cijena nafte i plina te glavnih energetskih problema i razvoja energetske industrije. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije